Вінницький апеляційний суд виніс вирок по справі 54-річної жительки Гайсинського району. Вона отримала умовний термін за вбивство. Як ми вже повідомляли, у травні 2021 року вона зарізала 30-річного сина під час застілля.

Суд вищої інстанції залишив без змін вирок Немирівського районного суду, яким 54-річну жительку Гайсинського району Г. визнано винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого статтею 116 Кримінального кодексу України (Кримінальна відповідальність за незакінчений злочин). Жінці призначено 4 роки позбавлення волі. Однак її звільнено від відбування покарання з випробуванням. Іспитовий строк триватиме 3 роки.

Прокурор просив переглянути вирок визнати її винною за статтею 115 КК України (Вбивство) та призначити 10 років ув’язнення. Свої вимоги мотивував, зокрема, тим, що покарання не відповідає ступеню тяжкості кримінального правопорушення й особі обвинуваченої внаслідок м’якості.

Утім, колегія суддів Вінницького апеляційного суду встановила: зібрані докази не підтверджують обставин опису ознак суб’єктивної сторони частини 1 статті 115 КК України.

«В момент нанесення удару ножем обвинувачена не повністю усвідомлювала протиправність своїх дій та не бажала настання смерті свого сина, оскільки у неї не було умислу на вбивство, вона не готувалася до нього», – йдеться в ухвалі апеляційного суду.

Суді погодилися з рішенням колег: жінка скоїла вбивство не в стані фізіологічного афекту, а під впливом сильного душевного хвилювання. А виникло воно через ставлення 30-річного сина до неї. Він регулярно вчиняв фізичне та психологічне насильство, зловживав спиртним, ніде не працював. Тому злочин для підсудної став імпульсивною розрядкою раніше накопиченої напруги з обмеженим усвідомленням наслідків дій.

Василь Головко