Правоохоронці підозрюють, що фармкомпанія екснардепа Костянтина Жеваго, затриманого французькою поліцією в Куршевелі, досі не припинила співпрацю з Росією. І якщо докази такої співпраці Державне бюро розслідувань (ДБР) вважатиме достатніми, фармкомпанії загрожує заборона на продаж деяких препаратів в Україні на підставі закону “Про лікарські засоби”, повідомляють ЗМІ.

Нагадаємо, що влітку цього року Верховна Рада ухвалила поправки до закону “Про лікарські засоби”, згідно з яким на час воєнного стану МОЗ має право призупинити продаж ліків, якщо вони вироблені компаніями, пов’язаними з двома країнами-агресорами, або якщо ці ліки частково чи повністю виготовлені на територіях Росії та Білорусі.


Перші прецеденти застосування цього закону вже мали місце, проте вони стосувалися іноземних виробників, зокрема, угорської компанії "Гедеон Ріхтер". Однак якщо слідчі доведуть, що "Артеріум" дійсно працює на Росію, для підприємства Жеваго це матиме відповідні наслідки. Адже у законі немає зазначень щодо країни походження виробника.

Наприкінці листопада поточного року, ДБР вже проводила обшуки на підприємствах корпорації "Артеріум" у Києві та Львові. Офіційно приводом для обшуків стала можлива колаборація з ворогом. У самій фармкомпанії ці звинувачення відкинули. В "Артеріумі" переконували, що після 24 лютого підприємство закрило своє представництво у Росії і припинило там клінічні дослідження. Однак відомо про те, що така інформація не відповідає дійсності: ліки компанії і досі продаються в Росії.

Також не виключено, що вірогідні зв’язки з РФ у ході слідства можуть знайти і в іншому активі Жеваго - компанії Ferrexpo, до якого входить Полтавський ГЗК. Якщо буде доведено зв’язок компаній Жеваго з Росією через Ferrexpo, йому доведеться пояснювати такі зв’язки і через "Артеріум".Ця фармкомпанія є лідером на українському роздрібному ринку антибіотиків. За даними Forbes, понад 11% проданих в Україні антибіотиків у 2020-2021 роках припадали саме на компанію Жеваго.

Проти колишнього нардепа висунуто ще одне обвинувачення - в зв’язку з іншим кримінальним провадженням, пов’язаним з його банком "Фінанси і кредит". Саме по цій справі Жеваго і був оголошений у міжнародний розшук. Після затримання його 27 грудня у Франції вирішується питання про екстрадицію колишнього політика в Україну.

Сергій Бойчук