На сторінці електронних петицій інтернетпредставництва Президента України зареєстровано петицію про перейменування РФ. Раніше з такою пропозицією виступив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

Що ж пропонує автор (ініціатор) цієї пропозиції Валерія Шахворостова:

«Офіційно перейменувати назву «росія» на «московія». Замінити термін «російський» на «московський», «ро­сійська федерація» на «московська федерація».

Історичною назвою Росії є Московія. Те саме стосується державних утворень Московського князівства, Московського царства, імперії. Ця назва вживалася в європейських і в деяких азійських мовах. На багатьох історичних мапах XVI-XIX ст., які виготовлялися в Європі до і після перейменування Московського царства на Всеросійську імперію, також фігурує ця назва. 22 жовтня 1721 року — тобто 301 рік тому — московський цар Петро І проголосив Московське царство «Российской империей».

Лише 301 рік існує «Росія»

Зміна назви дала підстави для подальшого загарбання історії (Київської) Русі. Для іноземців назви «Rus» (як позначалася Київська Русь на мапах) та «Russia», «Russie», «Russland» (як позначалася Росія) виглядають майже тотожно, ніби це назва однієї держави, яка зазнала певних змін із плином часу та під час перекладів на різні мови. Це призводить до плутанини на міжнародному рівні. Пишуться художні книги, зні­маються фільми, де Росія представлена як Русь, що неприпустимо.

301 рік українці потерпають від брехні російської версії нашого історичного минулого. Називаючи Росію Росією, ми легалізуємо її брехню та підтверджуємо, що згодні з її версією історії. У відриві від Києва російська культурна традиція втрачає свої корені. Саме тому Росія так тримається за Україну і Київ.

Бездіяльність України у питанні історичної назви Росії — це мовчазне визнання ворожого небезпечного твердження, що Російська Федерація є прямим нащадком нашої Київської Русі.


Петро І вкрав назву Русі, за ним Катерина ІІ переписала історію, виправивши все, що стосувалося Російської Імперії, на перемоги та здобутки. А все, що стосувалося України, старанно винищувала, і не лише на папері. Тепер їхню традицію продовжив диктатор сучасної Ро­сійської Федерації.

Насправді ж назва «Україна» (Ukraina) зуст­річається ще у 1680 році, — тобто на 41 рік раніше, ніж з’явилася назва «Росія», — на мапі України французького військового інженера і картографа Гійома Левассера де Боплана (на основі генеральної карти 1648 року). На цій самій мапі у правому верхньому кутку позначено розташування Московії — Moscovia Pars (Земля Московія). І це не єдиний історичний документ, існують інші мапи, журнальні та газетні статті, записки істориків та мандрівників того часу. Але російське керівництво відкидає ці історичні документи і цілеспрямовано повторює вигідне для Кремля твердження, що України не існувало до 20 століття.

На нас лежить відповідальність за повернення собі своєї ідентичності та своєї історії

Тисячолітня Русь — це держава предків українського народу, а не російського. До історії Росії вона прив’язана лише директивами Петра I, Катерини II, Сталіна, істориків, які служили на благо Кремля. Росія незаконно привласнила собі назву країни. Ця історична помилка має бути виправлена на офіційному рівні. Росія перекручує історію, маніпулюючи своєю назвою. Русь і Росія — схожі за звучанням. І це дає підстави для подібного перекручування, а також для заяв, що «України ніколи не було» і тому по­дібних.

Чому важливо повернути історичну назву Московія саме зараз?

Офіційна зміна назви держави — це потужний інформаційний хід на міжнародному рівні. Він створить в РФ та інших країнах запит на запитання: «Що таке Московія? Чому українці перейменували Росію на Московію?» Це запустить хвилю пошуку інформації. Разом з пошуком «Московія» відкриються історичні факти створення Російської та Української держав. Ті факти, які або замовчуються, або викривляються кремлівською пропагандою.

Це призведе до розвіювання кремлівських міфів щодо історичного минулого «великого русского народа» для росіян та громадян інших держав, що вважали Україну і Росію «єдиним цілим» до початку повномасштабної війни Росії проти України. Це надважливий крок в інформаційній війні, який допоможе Україні перемогти».

Якщо ви згодні з авторами петиції, зайдіть на офіційне інтернет-представництво Президента України і проголосуйте. Ваш голос важливий.

Посилання на петицію: https://petition.president.gov.ua/petition/170958

Сергій Бойчук