Середньорічний курс долара в держбюджеті-2023 на рівні 42,2 грн із девальвацією до 45,8 грн є оптимістичним сценарієм.

Наступною ціллю ринку вже став курс 50 грн за долар, зазначив кандидат економічних наук, незалежний експерт Олександр Хмелевський.

За словами фахівця, такий курс вже закладають у свої ціни продавці товарів, тож коли його буде досягнуто – лише питання часу. Крім того, Олександр Хмелевський нагадує, що нині курс готівкової валюти має суттєве відхилення від офіційного.

Оскільки курс готівкової валюти не є фіксованим, як курс безготівкової валюти, а валютні обмеження на ринку готівкової валюти значно менші, то протягом року цей відрив може суттєво збільшитися.

– Девальвація готівкової валюти буде значно більшою ніж безготівкової. Тут валютний курс перевищить рівень у 50 грн за долар навіть у тому разі, якщо Нацбанку вдасться втримати офіційний валютний курс у межах 45,8 грн до кінця 2023 року, – наголошує економіст.

Однак, ризики девальвації гривні в 2023 році є дуже високими.

Закладеного у держбюджеті середньорічного курсу долара на рівні 42,2 грн із девальвацією наприкінці року до 45,8 грн можна буде досягти, якщо:

війна завершиться до середини 2023 року,
кошти від іноземних партнерів надходитимуть регулярно в запланованих обсягах,
Нацбанк збереже запроваджені валютні обмеження.

Суттєво прискорити девальвацію в 2023 році може:

затягування бойових дій,
зменшення або затримки з виділенням коштів від іноземних партнерів,
послаблення валютних обмежень.
Кошти, які надходять від іноземних партнерів, відіграють значну роль у стабілізації валютного курсу.

Без них Нацбанку довелося б суттєво збільшити девальвацію гривні, а валютні резерви вже давно впали б до критичних позначок.

Тому будь-яке зменшення чи затримка в надходженні іноземних кредитів та грантів зумовлять прискорення девальвації.

Незалежний експерт зауважує, що в 2022 році економіка України суттєво скоротилася, тоді як витрати держбюджету значно зросли.

Дефіцит держбюджету нині фінансується за рахунок коштів іноземних партнерів та грошової емісії Нацбанку, а банківська система має вже 400 млрд грн надлишкової ліквідності. Дефіцит держбюджету України в листопаді зріс до 170 млрд грн.
Тож ця грошова маса тиснутиме на валютний курс і прискорить девальвацію, вважає Олександр Хмелевський.

– Тому в 2023 році Нацбанку доведеться здійснити офіційну девальвацію гривні, – прогнозує кандидат економічних наук.

Відновлення економіки окупованих територій потребуватиме доволі багато часу, тому позитивний вплив на економіку буде відтермінований.

Лише завершення війни допоможе короткостроково зміцнитися гривні, – вважає Олександр Хмелевський.

Короткостроковий ефект буде тому, наголошує експерт, що навіть завершення війни не поліпшить економічну ситуацію.

– Відновлення економіки після війни – це тривалий та складний процес, тому девальвація гривні може тривати, – зауважує фахівець.

Натомість окупація Росією нових територій може стати причиною посилення девальвації. Нині, переконаний кандидат економічних наук, громадянам краще зберігати заощадження в іноземній валюті – доларах та євро. Важливо, щоб накопичення були в готівковій формі поза банківською системою.

– Через блекаути та проблеми з роботою банків після ворожих ударів заощадження в банках можуть виявитися недоступними потрібної миті.

Якщо українці мають валюту, то краще її зберігати й продавати лише за крайньої потреби, – зазначає Олександр Хмелевський.

Не варто за нинішніх умов також намагатися зароблені гривні розміщувати на банківських депозитах, адже ризики втрати коштів через девальвацію чи збої в роботі банків є вищими, ніж можливий дохід, попереджає незалежний експерт.

Василь Головко