Навіть сьогоднішні збори організувала ініціативна група, а не голова сільської ради Павліна Роздайбіда. Чому вона так вперто відмовляється звітувати перед односельцями? — запитувала Ольга Володимирівна, член ініціативної групи, на сході села 26 січня.

Цього вечора сільський клуб «тріщав», люди стояли у проходах і попід стінами. Мовчки слухали звіт голови, наповнений цифрами. Бюджет села 1 млн 064 тис. грн., з них 746,9 тис. грн. — на утримання сільради. Перевиконання бюджету склало 455 тис. грн. Зала загула, як бджолиний рій, коли мова пішла про дитячий садочок, про сільське кладовище і коли прозвучала фатальна фраза: «Землі запасу та резерву у Медвежому Вушку відсутні!»

– Які «розумники» пропонують винести садочок аж до Барської траси? Скільки кілометрів доведеться волочити дітей туди-сюди у холод і негоду? На нашому цвинтарі хоронять не місцевих людей, привозять з Вінниці та ін., за кожне поховання сільрада бере 1000 грн., куди ж ці гроші діваються? — обурювались односельці.

– Місце під дитячий садочок досі не визначене (хоча в селі 130 дітей дошкільного віку). А гроші за місця на кладовищі проходять через бухгалтерію, а далі йдуть на різні потреби, в тому числі на вивіз сміття. Депутати прийняли таке рішення, — парирувала Павліна Роздайбіда, сільський голова Медвежого Вушка.

– Ви депутатами не прикривайтесь! Ворота на цвинтарі іржаві, банки фарби сільрада не купила на проводи! Бюджет у них перевиконаний, місця на кладовищі продають! Не сміття вивозьте, а доглядайте за кладовищем, не пускайте кошти направо-наліво! — шуміли люди.

Але головні звинувачення учасників зборів стосувались торгово-земельних операцій Медвежо-Вушківської сільради. Факти наводились кричущі.

– Величезний спорткомплекс продали всього за 300 тис. грн. На нашу думку, це не реальна ціна, а якась оборудка! Забрали в нас 8 га пасовища, де худобу випасати? Ми не раз писали і офіційно заявляли, що наша головиха пороздавала землю родичам і «потрібним людям». А тепер Інтернет рясніє оголошеннями типу: «Продам 2 га у Медвежому Вушку недорого». Значить, хтось понабирав собі ділянок і тепер торгує! А для наших хлопців, які мерзнуть в окопах, воюють за українську землю — її нема! Все закрито! Підемо на акції протесту, це законна річ, на яку громадяни мають юридичне право! — вихлюпували наболіле селяни. — Чому так мало, всього 32 тис. грн. за рік, приватне СТОВ «Поділля-Плант» платить за оренду 10 га?

…Вже темна ніч стояла за вікнами, а гарячі розмови не вщухали. Питань до сільської влади у жителів Медвежого Вушка накопичилось безліч — вулиці не підсипані, не освітлені, центр села захаращений, електроопори падають, напруга в хатах 120 В замість 220 В, вода дорожчає, малозабезпечені не отримують допомогу і т.д…

– Якщо заболить зуб, то всю голову не відтинають! Не дозволимо ганьбити сільського голову і депутатів! Роздайбіда третій термін головує, багато доброго для села зроблено! — заперечив один із сільських депутатів.

– Скільки комісій мене перевіряли з УБОП, УБЕЗ та ін., і ніяких порушень не виявили! — заявила Павліна Роздайбіда.
Думки людей розділились. Частина зали оцінила роботу сільського голови «незадовільно», інша частина — «задовільно».

– Головне, що з’ясувалось на цих зборах, — це провальна тактика місцевої влади, відсутність дієвого зв’язку між громадою села Медвежого Вушка і сільською радою, — зауважив Михайло Демченко, голова Вінницької РДА. — Неприпустимо так довго не звітувати перед людьми! Збирайтесь на вулицях із своїми сільськими депутатами, обговорюйте проблеми, а вони вже винесуть їх на сесію сільради і будуть шукати рішення, гранти чи ін. Сформуйте свої потреби, Вінницька РДА допоможе вам з документацією, з юристом. На сходи села запрошуйте РЕС, Держгеокадастр, перевізників, головного лікаря та інших осіб і працюйте з ними по конкретних питаннях. А сьогодні першочергове завдання — збудувати зручний садочок для 130 діток Медвежого Вушка!

Учасники зборів висловили ряд пропозицій для покращення роботи сільського голови і сільради, зокрема вирішили делегувати на сесії членів ініціативної групи, громадських активістів.