Глава Військового штабу Євросоюзу Ерве Блежан повідомив про втрати путінської армії. Про це пише Le Figaro.

За словами європейського адмірала, понад “60% танків, 40% транспортних засобів і 20% артилерії” Росії виведені з ладу.

За оцінками Військового штабу ЄС, агентства, що відповідає за попередження, оцінку та стратегічне планування, російські втрати становлять “щонайменше 60 тис. російських бійців, які були б убиті, і втричі більшу кількість поранено”.

– Це означає, що близько 250 тис. російських військових виведено з ладу сьогодні, – заявив Ерве Блежан.

При цьому європейський військовий чиновник вважає, що українські втрати “парадоксальним чином” буде складніше підрахувати, і вони “менш значні, ніж російські, але все ж значні”.

За його словами, “короткостроковою метою українців є створення до березня 2023 року трьох нових армійських корпусів чисельністю приблизно 75 тис. осіб”, щоб мати можливість “взяти ініціативу в операціях наступної весни”.

– Ця дуже амбітна мета практично відповідає розміру сухопутної оперативної групи французької армії, – порівнює він.

При цьому, Росія оголосила про мобілізацію 300 тис. резервістів наприкінці вересня, щоб компенсувати свої втрати. Але це, як визнали в Кремлі, призвело до “численних дисфункцій”.

– Замість того щоб бути бійцями, їх використовуватимуть для посилення ліній оборони на незаконно окупованих територіях, – сказав Ерве Блежан.

Крім того, адмірал повернувся до питання про вплив санкцій на російську економіку, яка постраждала від “браку сировини та електронних компонентів для придбання нового обладнання”.

– Ось чому російські солдати беруть із собою у відступ телевізори, пральні машини тощо: мета – не стільки прикрасити свої будинки, скільки забезпечити російську промисловість матеріалами. Але цього буде недостатньо для відновлення його влади, – прогнозує він.

Глава військового штабу ЄС також передбачив, що “весняний наступ” буде “спрямований на продовження розпочатого у вересні просування” ЗСУ в Харківській і Херсонській областях. Київ, “захоплений своїм імпульсом”, “має намір виграти війну, повернувши собі Крим, а також Луганську і Донецьку області”, заявив він.

– Якщо під час переговорів не відбудеться нічого несподіваного, навесні відбудеться кривавий наступ, – сказав він.

Раніше начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов сказав в інтерв’ю ABC News, що Україна планує “серйозний” контрнаступ навесні.

Василь Головко