Як ми уже повідомляли, на території Покровського храму Вінниці 2 січня чоловік із ножем напав на священика УПЦ (МП) Антонія Ковтонюка. Поліція, яка прибула на місце злочину, була вимушена застосовувати зброю, щоб заарештувати нападника. З’ясувалось, що він перебуває на обліку у психоневрологічному диспансері і раніше вже нападав на людей.

Як і очікувалось, російські пропагандисти подали інформацію так, що нападник перетворився на «агента СБУ». Причому, в їхній інтерпретації немає жодної згадки про проблеми із психікою у нападника.

Відомо, що 47-річний мешканець Вінниці їхав на таксі. Водій таксі через неадекватність поведінки пасажира був вимушений його висадити. Це сталося якраз навпроти Покровської церкви. Нападник зайшов до церкви та почав перевертати і трощити все, що бачить. Коли священик підійшов, аби втихомирити чоловіка, той дістав гостру бритву та порізав священику горло.

Поліцейські, які прибули на місце злочину, не змогли заарештувати нападника. Він чинив опір та розмахував гострою бритвою. Поліцейським довелось вистрілили в ногу нападнику і лише опісля змогли взяти його під варту.

Як повідомили редакції “33-го Каналу” люди з близького оточення протоієрея Антонія Ковтонюка, він успішно прооперований і його життю нічого не загрожує. Протоієрей користується повагою прихожан, відповідально ставиться до своїх обов”язків. Завжди позиціонував і позиціонує себе, як український священик.

Нагадаємо коментар події речником вінницької єпархії УПЦ (МП) Андрія Балана: «Антоній звершував відспівування загиблого воїна збройних сил України і є інформація, що нібито цей чоловік висловлював свій протест проти такого відспівування. За його словами, у такому храмі відспівувати воїна не можна, оскільки він не належав до цієї церкви чи був взагалі невіруючим».

Отже, в єпархії визнали, що постраждалий протоієрей Ковтонюк не мав жодних особистих конфліктів ні з паствою, ні з владою, ні зі спецслужбами. Священик добросовісно служив свому українському приходові, Справляв усі чини на користь громади. То які до нього могли бути претензії з боку СБУ? Коли жодної небезпеки для української православної громади та держави він не створював?

Уже добре знайомі українцям “спецприйоми” пропагандистів країни-аресора не обійшли і цю трагічну подію. Як у випадку з “распятим мальчіком”, “людожерами-бандерівцями”, “бойовими гусьми та комарами” скабєєвщино-соловйовська тусня скористалася нагодою підкинути своїм зомбогядачам чергову порцію ненависті до українців. Мол, вбивають “проросійських священиків”. Адже, при належній подачі і правильній ідеологічній обробці цей випадок ідеально підходить до російського наративу про українців-сатанистів, які «безжально репресують ні в чому не винну та чисту УПЦ Московського патріархату».

Зокрема, російське провладне видання «РИА Новости» під коротким текстом про сам інцидент наводить вдвічі більшу за обсягом інформацію про «самую масштабную в новейшей истории страны волну гонений на УПЦ».

А схожої якості російське видання НТВ йде ще далі та пов’язує нападника з «радикалами и раскольниками, которые оказывают давление на каноническую Украинскую православную церковь с 90-х годов».

Зрадник України «журналіст» Юрій Кот на ресурсі «Яндекс. Дзен» взагалі заявив: «Все прихожане уверены, что эта акция была организована СБУ, как и все подобные на Украине».

Звертаємо увагу читачів, що російські пропагандисти постійно маніпулюють інформацією та перекручують її. І випадок із «московським» священиком вони одразу «доповнили» потрібними їм наративами. У жодній публікації натомість не згадується про те, що до цього випадку зловмисник вже нападав на людей. І про його статус «психічно неврівноваженої особи» теж не пишуть.

Водночас, лікарі кажуть, що у людей, які перебувають на обліку у психіатрів, можуть траплятися загострення, тоді вони можуть поводити себе агресивно. Цікаво, що російські пропагандисти вміло викривлюють інформацію та посилаються на думку якихось анонімних прихожан. Тому варто бути пильними та не вестись на фейки росЗМІ.

“33-ій Канал” сподівається на швидке одужання протоієрея Антонія Ковтонюка і можливість почути його особисту думку стосовно цього страшного інцидента.

Сергій Бойчук