Минулої осені в Юрія Ветлугіна із Вінниці поламався комп’ютер, який був дуже необхідний, бо дружина вчителює. Чоловік вирішив купити новенький ноутбук. Для цього завітав в один із Вінницьких маркетів з продажу техніки.

– Біля входу зустріли мене привітні молоді хлопці, в красивій уніформі, привіталися, запропонували допомогу у виборі товару, – розповідає Юрій Анатолійович. – Я хотів купити ноутбук фірми “Lenovo”, але продавець-консультант переконав мене взяти ASUS з нібито аналогічними параметрами. Тут же в магазині мені встановили за окрему плату ПО Windows 10 з драйвером Internet Explover, який у мене вдома чомусь не відкрився. Довелось звертатися за окрему плату до фахівців. Ноутбук “ожив”, але пропрацювавши три місяці -“здох”. Я звернувся у сервісний центр ASUS. Там сказали, що безкоштовно відремонтують техніку за 14 днів, але попросили надати сервісну книжку. І з цієї миті розпочалось моє ходіння по муках, яке триває вже третій місяць. Адже, як виявилось, маркет мені не видав сервісної книжки. У мене є тільки чек, який ледь не вицвів. Цей чек треба тільки побачити – справжній витвір мистецтва! Малюсінький шматочок паперу, на якому дуже дрібним шрифтом вказані суми і за що проплачені. Характерна деталь: на чекові написано, що адреса поставщика невідома. І я подумав, чи не підсунули мені ноутбук, який вже був у користуванні?

Юрій припускає, якщо немає сервісної книжки, значить комп’ютер уже ремонтувався? Чек-підозрілий – має вигляд дуже побляклого напису, нібито спеціального для недовгого користування. Чоловік заспокоїв себе, що можливо забув сервісну книжку у магазині і документ чекає на власника? По приході у магазин дива не сталося. Однак адміністратор Аліна, вивчивши ще не вицвілий чек повідомила, що вони відремонтують ноутбук без сервісної книжки. Чоловік віддав техніку на ремонт і почав чекати обіцяного дзвінка від працівників маркету. Однак марне. Пройшов місяць, але дзвінка не було. Довелося їхати. У магазині сказали, що ноутбук у Київському сервісному центрі й попросили почекати ще тиждень. І так дотягнули до Нового року. Але й новорічного подарунку вінничанину не зробили, бо ноутбук не привезли з Києва. Чоловік хотів дізнатися, в якому сервісному центрі його техніка, щоб поїхати і забрати самому. Але все марне. Не вдалося зустрітися й із директором магазину.

Однак тут вінничани зробив висновок, якщо вам всунули бракований товар, то захистити себе згідно Закону про права споживачів, практично, неможливо. Норми його виконувати ніхто не хоче.

– Інше питання – репутація магазину, тому я нікому не рекомендую зіткнутися з цим магазином з Вінниці, бо за “красивим хвостом павліна ховається звичайна куряча …..,- каже вінничанин.

31 січня 2018 року в магазині техніки повідомили журналісту “33-го каналу”, що наступної п’ятниці (2 лютого) покупцю обов’язково повернуть відремонтований ноутбук. Адміністратор Аліна сказала, що ремонт тривав довго, бо у працівників сервісного центру були новорічно-різдвяні вихідні й вони не встигали вчасно справитися із великою кількістю замовлень.

– Щодо сервісної книжки, то споживач звернувся по неї не в день покупки, а через значний термін і нам важко сказати: чи не вклали у магазині, чи десь загубилася книжка вдома у споживача? На період ремонту ми пропонували йому інший ноутбук для користування, але чоловік відмовився. Ремонтували техніку за наш кошт.

Коментар голови громадської організації з захисту прав споживачів та заступника голови Асоціації споживачів України Миколи Болтака:

-У Вінниці справді нікому захищати права покупців та споживачів. Законодавство так побуване, що коли людина звертається у державну службу з захисту прав споживачів, то її звернення переадресовується у Київ і вирішення питання затягується на тривалий час. А ми – громадська організація і розглядаємо усі скарги та звернення й, відповідно до Закону про захист прав споживачів, допомагаємо громадянам захищати їхні законні права.