Незвичайний гість завітав минулого тижня до Вінниці. Сер Волтер Орр Скот — справжній «жмеринський» американець. Чи навпаки. Бо називає себе з гордістю «американським бендерівцем». Та на Майдані ходив із американським та українським прапорами.

Майданівець, волонтер АТО, письменник — він покинув заокеанське щастя і багато років проживає в Україні. Останнім часом у Жмеринці, де знайшов кохану та родинний затишок. А свій колосальний досвід полковник медичної служби військово-морського флоту США без вагань поставив на допомогу українським воїнам, які боронять незалежність нашої країни. Незважаючи на досить солідний вік — 73 роки — він повний сил та енергії. Що й довів, коли прочитав на Майдані «Заповіт». Вінничани зустріли поважного гостя оплесками.

Сер Волтер випустив вже дві книжки, що присвятив Майдану, Революції гідності та героям-захисникам – «Вставай, Україно» та «Історія одного солдата». Нині взяв на себе дійсно титанічну працю – відкрити Кобзаря для західної аудиторії. Він сподівається, що його нова книжка побачить світ вже цієї весни.

– За паспортом я американець, але моя душа тут, — пояснив поважний гість свій творчий задум. — На жаль, більшість людей за кордоном взагалі не знає, хто такий Шевченко.

До речі, сер Волтер Орр Скотт неабияк зацікавився інформацією про американських чи канадських військових українського походження, які були сфотографовані за читанням творів Шевченка під час бойових дій Другої світової війни, у Кореї, В’єтнамі.

– Для нас дуже велика честь вітати такого гостя. Бо ми вже презентували дві книжки сера Волтера у Вінниці про Майдан та війну. Цінність його третьої книги у тому, що автор переказує на «закордонний» лад – саме для американського, західного читача із його світоглядом, специфікою та філософією – твори Шевченка. Отже, творчість Шевченка знайде для себе ще більше прихильників з-поміж англомовної аудиторії. Сер Волтер своїм потягом до української культури, зокрема знанням Кобзаря, може втерти носа й багатьом нашим «показушним патріотам». Тим більше своїм виступом на Майдані, – розповів головний редактор журналу «Вінницький край», письменник та публіцист Вадим Вітковський. – І шкода, звісно, що це все відбулось на тлі знесення монумента Шевченку. Ще й напередодні Шевченківських читань, що мають відбутись навесні саме у Вінниці. Тож ця подія може мати дуже негативний резонанс в усьому світі…