Лікар працював у присутності саперів. Адже генерал-майор Медичних сил ЗСУ, Андрій Верба, діставав з тіла військовослужбовця гранату. Заряд, на щастя, не розірвався. Він застряг в районі грудей пораненого воїна.

Військовий медик продемонстрував знімок, на якому видно, що у тілі військовслужбовця є граната ВОГ.

І цей небезпечний нерозірваний заряд потрібно було видалити так, щоб він не здетонував, і не влаштував пастку і пораненому бійцеві, і медикам. Тому на операцію запросили двох саперів. Вони забезпечували захист лікарів. Але хірург не менше хвилювався за пораненого, тому операцію проводив без електрокоагуляції, аби граната не вибухнула.

Неодноразовий герой наших публікацій, гордість вінницької медицини, провідний хірург ЗСУ, генерал-майор Андрій Верба і з цією унікальною і небезпечною операцією справився на відмінно. І врятував ще одне життя нашого захисника. Нагадаємо, що Андрій В’ячеславович Верба народився у місті Жмеринка на Вінниччині. З відзнакою закінчив Вінницьке медичне училище.

Пройшов курс навчання у Військово-медичній академії імені С. М. Кірова.

З серпня 2007 по грудень 2014 року — головний хірург Військово-медичного клінічного центру Центрального регіону (м. Вінниця)

У зоні бойових дій під час війни на сході України з березня 2014 року. З червня очолив Вінницький 59-й військовий мобільний госпіталь (багатопрофільний, на 100 ліжок), що базувався у м. Сватове на Луганщині, також працював у м. Щастя. На початку літа 2014-го провів першу в історії України хірургічну операцію в польових умовах — у зоні бойових дій рятував життя лейтенанта-розвідника. Станом на середину листопада під керівництвом Верби було проведено понад 1500 операцій у польових умовах, жодного бійця під час оперативних втручань не було втрачено.

Наказом Міністра оборони України № 85 від 12 лютого 2015 року призначений директором Військово-медичного департаменту Міністерства оборони України, головним державним санітарним лікарем Міноборони.

У квітня 2016, під час перебування у справах в Авдіївці, прооперував доставленого з передової старшого лейтенанта 90-го аеромобільного батальйону, який дістав осколкове поранення обох ніг. Військовий медик врятував пораненого від ампутації. На рахунку хірурга Андрія Верби сотні ункальних і надзвичайно складних операцій.

Його відданість професії, високий фаховий рівень та патріотизм відзачені високими державними нагородами. Жмеринчани пишаються своїм видатним земляком.

Рішенням міської ради генерал-майору Андрію Вербі присвоєне звання Почесний громадянин міста Жмеринка.

Редакція газети “33-ій Канал” від імені вінничан щиро дякує військовову хірургу Андрію В’ячевлавовичу Вербі за кожне врятоване життя українського воїна, за невтомну важку працю, за відповідальність та відданість, за людяність та гуманізм. Разом переможемо!

Сергій Бойчук