Дивно, але на безкоштовну передпрем’єру аншлаг в залі на 120 місць не зібрався! Хоча директор кінотеатру боялась, що його розламають після ремонту… Зате ті, хто прийшов і дочекався, плакали, переживали і стискали кулаки аж до фінальних оплесків великому Воїну і Співаку…

– Василю Сліпаку тричі Слава! – звучало в залі після хвилини мовчання. Приємно, що серед народних спонсорів фільму в титрах стрічки відомі людяні вінничани… Наші друзі! Значить, Герої справді не вмирають!

– Сьогодні у Вінниці екстремальний показ, бо таке вже було в Америці під час нашого ДТП, – розповів один із двох режисерів стрічки Іван Ясній. – Бо вчора в Миколаєві МІФ показали без проблем, а тут комп’ютер відмовився відкривати копію фільму і за годину до прем’єри довелось шукати в центрі Вінниці швидкісний Інтернет і перекачувати копію заново…

– Як виникла ідея зняти МІФ?

– До нас звернулись його друзі… Це вже третій наш фільм про Героїв війни-АТО і постать Василя спершу просто здалась нам цікавою. А як ми копнули його біографію, його шлях до успіху в Парижі, до кращих оперних сцен світу і потім він добровольцем пішов на війну на Донбасі… Знаєте, це повністю документальний фільм із 99% правди. Без грама пропаганди, ідеалізації Василя та його вчинку… Бо тут є жорсткі сцени із передової, той самий момент його смертельного поранення, відвертості бойових побратимів, які не знали про його славу, статки і зірковий статус оперного співака… Він був дуже емоційним і справжнім… Тому нам треба було лише зібрати ці відеофакти його життя і чесно розказати ким був МІФ – Василь Сліпак.

– Ви сказали, що це фільм про кохання? Але ж він гине на війні…?

– Спершу в кінострічці є лінія його взаємин із жінками і останнім коханням життя Василя – росіянкою Лізою… Яку він через Майдан і АТО покинув! Бо так йому підказало українське серце… В фільмі є багато абсолютно різних думок щодо походу на війну Василя і його загибелі, але ми нічого не прикрашали. Бо одні думають, що його талант треба було зберегти і унікальний голос Сліпака мав дарувати Україні та світу спів ще багато років. Інші його запам‘ятали абсолютно безстрашним воїном, коханням якого стала Україна і він поклав за це своє молоде життя… Тут все без прикрас і ви самі оціните нашу роботу.

– А звідки мультики в кіно про кохання і війну?

– Це окрема лінія про голосистого хлопчика із казки про Джельсоміно, яку намалював Юрко Журавель… Тут юний талант виростає і повертається в «Країну брехунів», яку захопив бандит із статурою Януковича… І він рятує своє рідну землю від цієї банди своїм голосом… Так виглядає правдива казка, яку із книжки у фільмі читає дітям вчителька…

Також тут є відвертості його старшого брата Ореста, колег по оперній сцені в Парижі, творчих наставників із Львову та Франції… Та просто біографічне відео яскравого життя цієї харизматичної людини.

Знаєте, ми із друзями по знімальній групі вирішили цього року розіслати наш МІФ на 15- міжнародний кінофестивалів та показати його по всьому світу від України до Франції, Америки і Канади… Адже люди мають знати історію Василя, як він співав, за що боровся і загинув…

А ще в кадрах нашого кіно із киця із передової АТО, яку після смерті Василя забрала в Париж його дівчина… І вже у Франції фронтова киця народила на згадку про МІФа Сліпака котенят Василів та Василинок…

Я дякую всім, хто прийшов на передпрем’єрний показ, всім його друзям і побратимам – Змію та Лєрі за розповідь про Василя, а ще народним спонсорам із Вінниці та всього світу! І за оплески дякую у фіналі стрічки… Бо камера – це наша зброя, яка так само як Василь захищає Україну!

Нагадаємо (Вікіпедія), що «Міф» — це документальна історія про життя Василя Сліпака, соліста Паризької національної опери, волонтера, учасника бойових дій на Сході України, кавалера ордена «За мужність» І ст., Героя України, кавалера ордена «Золота Зірка», всесвітньо відомого українського оперного співака, який покинув велику сцену, аби стати воїном і віддав життя, захищаючи Україну. Історія героїзму та самопожертви, яка змушує замислитись над власним життям.

Українські режисери Леонід Кантер та Іван Ясній розпочали роботу над фільмом, про що повідомив 11 липня 2016 р. на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook Л.Кантер, попросивши допомоги у зборі архівного відео із Василем Сліпаком.

Завдяки Орестові Сліпаку, братові співака, автори отримали доступ до архівів, зустрілися з його однокласниками, друзями дитинства, учителями, викладачами Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка, артистами, композиторами і диригентами у Франції та Україні, друзями, братами, батьками.

Л.Кантер та І.Ясній за понад півроку зібрали все архівне відео, яке можливо було зібрати. П’ять українських телеканалів поділилися з авторами фільму своїми архівними записами про Василя Сліпака. Автори відзняли матеріал на Сході України, у Львові, Києві, Парижі. Їздили по позиціях, де знаходиться батальйон Міфа, спілкувалися з його бойовими побратимами на фронті.

Завдяки листам підтримки від Французького інституту (Київ), Міністерство культури України та Державного агентства з питань кіно режисерам вдалося реалізувати найскладніший етап організації зйомок у Парижі(Франція).

Фільм створено за підтримки Міжнародної благодійної організації «Фонд Василя Сліпака», Держкіно України. Інформаційні партнери: 24 Канал, Громадського телебачення, Еспресо TV, Суспільного мовлення, часопису «Український тиждень».

Василь Сліпак народився у Львові, але завдяки унікальному голосу вигравав конкурс за конкурсом і, зрештою, переїхав до Франції, де прожив 19 років. Там він мав усе, що звикли називати «щастям»: ім’я, успішну кар’єру на світових оперних сценах, вірних друзів і кохання. Він брав активну участь у Революції Гідності, очоливши демонстрації у Франції, а згодом долучився й до волонтерського руху, допомагаючи Україні. Здавалося б, робив більш ніж достатньо, як для людини творчої професії. Але Василь вирішив залишити сцену та кар’єру в Європі й стати до лав добровольців, коли в його рідну країну прийшла війна. Під час виконання бойової задачі Василь «Міф» Сліпак загинув від кулі снайпера.

«Не переказати історію Василя Сліпака, який прожив коротке, але неймовірно яскраве життя, було б злочином. (Л.Кантер)»

У фільмі автори поєднали два жанри: кіно та концерт. Використали безліч архівних відео, які показують героя у повсякденні та на сцені. Також переплітаються дві сюжетні лінії. Одна – це оповідання Джанні Родарі «Джельсоміно в країні брехунів» про хлопчика, що мав унікальний голос та боровся ним із негідниками; а друга – історія про такого ж хлопчика Василя із не менш унікальним тембром, який став відомим на весь світ, а коли почалася війна в його країні, він не зміг мовчати і також поїхав боротися з ворогом. Анімацію до фільму створив український карикатурист Юрій Журавель.

У квітні 2017 року автори подали свій проект на розгляд громадській організації “Гараж Генг”, розробникові та регуляторові Програми «Спільнокошт», для подальшого розгляду, реєстрації і публікації проекту на сайті організації. Інформацію було опубліковано. Розпочався збір коштів від доброчинців з усього світу.

В Українському кризовому медіа-центрі 26 травня 2017 року відбувся брифінг на тему: «Автори фільму про загиблого Василя Сліпака «Міф» закликають долучитися до його створення». Учасники: Леонід Кантер, автор сценарію, продюсер, режисер фільму «Міф», Іван Ясній, оператор, режисер фільму «Міф», Діана Карпенко, координатор спільнокошт кампанії фільму «Міф».Завдяки доброчинцям було зібрано 370 164 грн.

З метою отримання фінансування для фільму підготували подання й потрапили до переліку проектів-переможців першого етапу Десятого конкурсного відбору кінопроектів, які претендують на державне фінансування. Проект було розглянуто у другий день пітчингу. А вже 30 червня 2017 року під час прес-брифінгу у кінотеатрі «Жовтень» Державне агентство України з питань кіно оголосило результати Десятого конкурсного відбору кінопроектів, що претендують на фінансову підтримку держави. У номінації «Неігрові тематичні (Про героїзм воїнів, які брали участь у захисті України)»переможцем став «Міф» – 43,5 б.

Після перемоги у пітчингу автори проекту змушені були змінити компанію РіК продакшн спільно з NGO «Tribu verde», яка із технічних причин не змогла забезпечити бухгалтерський і юридичний супровід, а тому знайшли інших партнерів — компанію «ФОР-ПОСТ», з якою Державне агентство України з питань кіно 26 грудня 2017 року уклало контракт про надання державної фінансової підтримки повнометражному документальному фільму «МІФ».[14] Сума державної фінансової підтримки цього фільму становить 620 тис. грн., при загальній вартості виробництва 1 млн 577 тис. 282 грн.

До роковин загибелі Василя Сліпака з 29 червня по 1 липня 2017 року у Львові було проведено «W LIVE. Тихі дні любові і музика миру» — перший в Україні Міжнародний музичний марафон пам’яті оперного співака. У рамках Марафону 29 червня 2017 року у кінотетрі «Коперник» відбувся закритий передпрем’єрний показ незавершеного документального фільму «Міф».

Нині по всій Україні проходять покази вже готової стрічки МІФ за участю режисерів Леоніда Кантера, Івана Яснія, бойових побратимів Василя, а також родичів співака та Героя України…