Почнемо зі слів Петра Мазура, який вже рятував священника з порізаним горлом від нападника. Як він розповів «33-му», священник вибіг на дорогу з храму близько 9-ї години ранку. Він був у крові і кричав, що на нього напав чоловік, який увір­вався в храм. Неважко уявити, що це було задовго до початку літургії. Вона. як правило, розпочинається о 9-й год. Лише після літургії проводять чин поховання.

Тому вже і так очевидно, що в час, коли зловмисник пройшов у храм, там відспівування воїна не було. Тому, на жаль, коментар події речником Вінницької єпархії УПЦ (МП) Андрієм Баланом: «Антоній звершував відспівування загиблого воїна Збройних сил України, і є інформація, що нібито цей чоловік висловлював свій протест проти такого відспівування. За його словами, у такому храмі відспівувати воїна не можна, оскільки він не належав до цієї церкви чи був взагалі невіруючим», — не відповідають дійсності.

Про це нам повідомила і речниця УМВС у Вінницькій області Заріна Маєвська:

– Ніякого відспівування у храмі воїна не було. Поширена інформація про те, що в церкві на той час відбувались ці події, не відповідає дійсності.

Після таких викривлених тлумачень про напад нібито за «віру» спеціально присланого агента спецслужб на священника нам надіслали відео очевидці злочинів цього психічно хворого чоловіка ще до того, як він потрапив у храм.

На відео видно, що він бритвою, яка була в нього в руці, протикав та різав колеса машин, які траплялись на його шляху. Одному із водіїв, який помітив ці злочини, погрожував і явно на його очах порізав і його авто. Зловмиснику почали погрожувати викликом поліцейських, навіть затримати. Але чоловік був, як видно на фото, досить високим і дебелим…

А в цей час, як видно на відео, ворота та двері церкви були відчиненими. Ось туди і проник зловмисник. Скоріше всього, щоб сховатись від накоєного.

Як свідчать у справі інші очевидці, цей психічно хворий 47-річний мешканець Вінниці їхав на таксі взагалі з іншого мікрорайону міста. Водій таксі через неадекватність поведінки пасажира був вимушений його висадити. Це сталося неподалік Покровської церкви. Ось він далі і почав трощити машини, а коли його помітили, заховався у церкві. Зайшовши до церкви, почав перевертати і трощити все, що бачить, бо вже було загострення агресії. Коли священник підійшов, аби втихомирити чоловіка, той дістав гостру бритву та порізав священику горло. В храмі в цей час нікого не було. Тому настоятель храму Антоній і вибіг на проїжджу частину, просячи порятунку.

Там вінничанин Петро Мазур, як розповів «33-му», що їхав на власному авто, зупинився і почав надавати першу необхідну допомогу. Бо «швидка», за свідченнями очевидців, їхала дуже повільно. Її викликали тричі. А ось поліція прибула за 3 хвилини після виклику її перехожими, а чомусь не парафіянами, які, за оприлюдненою інформацією УПЦ, «відспівували воїна».

Як засвідчили в поліції, в цьому храмі відспівування загиблого воїна під час нападу не було

У зв’язку з тим, що нападник чинив опір, проти нього було застосовано поліцейськими зброю. Він поранений. Цікаво виходить, по «агенту СБУ» стріляли свої ж?..

Жаль, що так тлумачать, не боячись ні Бога, ні людей, ці події ворожі спецпропагандисти та начебто представники церкви, яку називають українською.

Насправді це карний злочин без усяких умислів, який здійснив психічно хворий чоловік. Родичі кажуть про його давню «неадекватність». Однак чому відпустили в місто в стані загострення — питання точно не до віри.

Як ми уже повідомляли, на території Покровського храму Вінниці 2 січня чоловік із ножем напав на священника УПЦ (МП) Антонія Ков­тонюка. По­ліція, яка прибула на місце злочину, була вимушена застосовувати зброю, щоб заарештувати нападника. З’ясувалось, що він перебуває на обліку у психоневрологічному диспансері і раніше вже нападав на людей.

Як і очікувалось, російські пропагандисти подали інформацію так, що нападник перетворився на «агента СБУ». Причому, в їхній інтерпретації немає жодної згадки про проблеми із психікою у нападника.

Уже добре знайомі українцям «спецприйоми» пропагандистів країни-агресора не обійшли і цю трагічну подію. Як у випадку з «распятим мальчіком», «людожерами-бандерівцями», «бойовими гусьми та комарами», скабєєвщино-соловйовська тусня скористалася нагодою підкинути своїм зомбоглядачам чергову порцію ненависті до українців. Мовляв, вбивають «проросійських священників».

Зокрема російське провладне видання «РИА Новости» під коротким текстом про сам інцидент наводить вдвічі більшу за обсягом інформацію про «самую масштабную в новейшей истории страны волну гонений на УПЦ».

А схожої якості російське видання НТВ йде ще далі та пов’язує нападника з «радикалами и раскольниками, которые оказывают давление на каноническую Украинскую православную церковь с 90-х годов».

Зрадник України «журналіст» Юрій Кот на ресурсі «Яндекс. Дзен» взагалі заявив: «Все прихожане уверены, что эта акция была организована СБУ, как и все подобные на Украине».

Звертаємо увагу читачів, що російські пропагандисти пос­тійно маніпулюють інформацією та перекручують її. І випадок із «московським» священником вони одразу «доповнили» потрібними їм наративами. У жодній публікації натомість не згадується про те, що до цього випадку зловмисник вже нападав на людей. І про його статус «психічно неврівноваженої особи» теж не пишуть.

Водночас, лікарі кажуть, що у людей, які перебувають на обліку у психіатрів, можуть траплятися загострення, тоді вони можуть поводити себе агресивно. Цікаво, що російські пропагандисти вміло викривлюють інформацію та посилаються на думку якихось анонімних парафіян. Тому варто бути пильними та не вестись на фейки росЗМІ.

Як повідомили редакції «33-го каналу» люди з близького оточення протоієрея Антонія Ковтонюка, він успішно прооперований і його життю нічого не загрожує. Протоієрей користується повагою парафіян, відповідально ставиться до своїх обов’язків. Завжди позиціонував і позиціонує себе як український священник.

«33-й канал» сподівається на швидке одужання протоієрея Антонія Ковтонюка і можливість почути його особисту думку стосовно цього страшного інциденту. Зараз він перебуває на лікуванні в одній із лікарень Вінниці. Ми знаємо, в якій, але, враховуючи питання безпеки, її не вказуємо.

Сергій Бойчук
Каріна Маєвська