Хто з внутрішніх переселенців отримуватиме допомогу від держави?

Російські окупанти принесли страждання мільйонам людей. Безричинна жорстока війна змусила мільйони українців залишити свої домівки та шукати прихистку в інших областях України чи за кордоном. Аби підтримати громадян, внутрішнім переселенцям (ВПО) держава платить щомісячну допомогу на проживання.

Чи зміняться правила отримання виплат для внутрішньо переміщених осіб в цьому році.
І про яку допомогу йдеться.

Нагадаємо, що з березня 2022 року внутрішні переселенці, зареєстровані як ВПО, отримують від держави щомісячну допомогу на проживання в розмірі:
3 тис. грн на кожну дитину та людину з інвалідністю;
2 тис. грн на кожну людину старше 18 років.
У березні-квітні виплати отримували всі внутрішньо переміщені особи, які виїхали зі східних, північних, південних та центральних областей України.

Із травня 2022 року допомогу вирішили надавати лише тим ВПО, які:
перемістилися з тимчасово окупованої РФ території України;
виїхали з території територіальних громад, які знаходяться в районі проведення бойових дій, у тимчасовій окупації чи оточенні (блокуванні);
у яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок агресії РФ і які подали до 20 травня 2022 року заявку на відшкодування втрат (зокрема через Дію).

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України регулярно публікує оновлений перелік громад, переселенці з яких мають право на виплати.

Як зазначили в Мінреінтеграції, останнім часом на гарячу лінію міністерства звернулося багато внутрішніх переселенців через занепокоєння, що з 1 січня їм можуть припинити виплачувати допомогу.

У відомстві наголошують: ця інформація не відповідає дійсності. А підставою для її поширення стала постанова Кабінету міністрів № 1320, якою внесено зміни в процес призначення деяких видів державної допомоги під час воєнного стану. В документі йдеться про припинення автоматичного нарахування низки соцвиплат із 1 січня, а для їх продовження потрібно буде звертатися із заявою у відповідні органи.

Як запевнила віцепрем’єр-міністр України Ірина Верещук, ця постанова Кабміну не стосується ВПО. Тож із 1 січня 2023 року автоматичне нарахування допомоги на проживання для ВПО буде продовжено.

Допомога для ВПО призначається з місяця звернення людини і не має кінцевої дати припинення.

– Хочу заспокоїти усіх переселенців: не потрібно після 1 січня звертатися до органів соцзахисту чи ЦНАПів для поновлення виплат. Ви як і раніше будете отримувати допомогу від держави, – повідомила Верещук.

При цьому ВПО не потрібно підтверджувати свій матеріальний стан для отримання допомоги на проживання, оскільки вона не залежить від доходу людини. Ірина Верещук уточнила, що виплати для ВПО в 2023 році залишаться на тому ж рівні.

– Хочу ще раз усіх запевнити: виплати не будуть зупинені… Хочу зафіксувати: з 1 січня наші ВПО не повинні йти до органів соцзахисту і знову фіксувати своє місце перебування. Вони будуть отримувати всі свої виплати, 2 та 3 тис. грн відповідно, як і в 2022 році, – розповіла Верещук.

Отже, виплати отримують внутрішні переселенці, зареєстровані в одній із громад з переліку, який регулярно оновлює Мінреінтеграції.

У постанові Кабміну № 1481 уточнюється, що в січні 2023 року ще буде застосовуватися перелік територіальних громад, зі списку, що діяв станом на 1 грудня 2022 року.

До нього увійшли 9 областей: Донецька (66 громад), Харківська (56 громад), Дніпропетровська (10 громад), Луганська (37 громад), Запорізька (62 громади), Херсонська (49 громад), Миколаївська (26 громад), Сумська (19 громад), Чернігівська (4 громади). Загалом до переліку входять 329 громад.

Вадим Снігур