Член НАТО, Туреччина, передає Україні касетні боєприпаси. Ці заряди американської розробки, виготовлені в епоху “холодної війни”. Про це передає Foreign Policy.

Мова йде про вдосконалені конвенційні боєприпаси подвійного призначення (dual-purpose improved conventional munitions, DPICM). Вони призначені, зокрема, для ураження бронетехніки, а кожен снаряд розкидає 88 набоїв.

Як стверджує видання з посиланням на неназваних американських та європейських чиновників, передача перших партій снарядів відбулася ще у листопаді 2022 року.

При цьому ані посольство Туреччини у Вашингтоні, ані міністерство оборони України не відповіли на запит Foreign Policy про коментарі.

“Після того, як США відмовили (ЗСУ) у доступі до касетних боєприпасів, Туреччина стала єдиним місцем, де вони могли їх отримати. Це просто показує, що, попри те, що Туреччина в деяких відносинах зближується з Росією, вона стає справді важливим прихильником України у військовому відношенні”, – сказало одне поінформоване із цього приводу джерело на умовах анонімності.

Самі США заборонили експорт таких касетних боєприпасів через високий рівень браку – так, приблизно чверть із цих елементів не розривається. При цьому у публікації зазначається, що оскільки раніше було налагоджено з Туреччиною спільне виробництво, арсенал таких боєприпасів має Анкара, передаючи його Збройним силам України. Туреччина, як і Штати, не є членом Конвенції про касетні боєприпаси.

Як відомо, російська окупаційна армія використовує проти українських бійців та мирного населення касетні боєприпаси з перших днів війни. Отже, мають відчути їхню дію на собі.

Сергій Бойчук