Замість неї в центрі міста тепер функціонуватиме прозорий офіс… Люди вже зібрали тисячу підписів і вимагають цього не робити. В іншому разі – протестуватимуть.

– Районна бібліотека знаходиться у центрі Жмеринки ще із 1971 року. У нас лише книжковий фонд становить понад 30 тисяч. Разом із техперсоналом працює 16 осіб. В середньому обслуговуємо 4500 осіб — молодь, дорослих та юнацтво. Крім того, у закладі працює чимало безкоштовних гуртків, а це дуже важливо та актуально у наш час, — розповідають працівники закладу. — Проводимо для жмеринчан майстер-класи, творчі вечори, турніри, вікторини, літературні заходи та поетичні кав’ярні. Через те що бібліотека знаходиться в центрі, до неї легко добратись із будь-якого кутка міста. Крім того, поряд зупинка громадського транспорту, вулиці освітлені, тому батьки не переживають через безпеку діток.

Як грім серед ясного неба стало те, що районну бібліотеку виселяють у приміщення, яке знаходиться далеко від центру. Їхати туди не дуже зручно.

– У ньому немає відповідного ремонту, вбиральні, площа майже втричі менша, ніж у нас. Тобто умови нерівнозначні. Крім того, ми тепер не зможемо обслуговувати людей з обмеженими можливостями, бо з’явився додатковий третій поверх. Соромно, що замість культурного та духовного розвитку влада обрала прозорий офіс, — додають співробітники.

На захист бібліотеки стали і бійці АТО. Один із таких — Сергій Швець, батько школярки.

– Влада хоче з ваших дітей зробити дурнів, бо дурнями легко маніпулювати. Влада свідомо йде на це. Сьогодні зібрано понад 1000 підписів на підтримку бібліотеки, але цього замало… Є дані щодо результативності прозорого офісу (центр надання адміністративних послуг). За минулий рік Центром надано близько 13 000 послуг різного виду, це 53 людини на день. Це означає, що один жмеринчанин у рік прийшов у ЦНАП. Бібліотеці треба допомагати, а не виганяти.

Натомість заступник міського голови Жмеринки Костянтин Тимунь так коментує ситуацію.

– Наприкінці 2017 року міська рада закупила необхідне обладнання для виготовлення паспортів для громадян. У грудні 2017 року уряд дозволив здійснювати ще й транспортну реєстрацію через ЦНАП, усе це збільшує об’єми послуг, а й потребує розширення приміщень. Протягом року жителі міста і району зверталися до нас з проханням перенести ЦНАП до центральної частини міста.

Для районної бібліотеки ми запропонували таке ж за площею приміщення з можливістю облаштування книгосховища та актової зали по вул. Училищна, 9. До того ж, там є опалення, на відміну від приміщення по вул. Соборній, 3. А хто прагне отримати послуги бібліотеки в центрі міста, може завжди скористатися Бібліотекою сімейного читання, яка знаходиться по вул. Павлова, 11. Аби ніхто не породжував розмов, що дане приміщення хтось має намір приватизувати, 22 січня, на сесії міської ради, було прийнято рішення «Про заборону приватизації нежитлового приміщення за адресою: вул. Соборна, 3». А це означає, що дане приміщення 100% належить громаді міста.