Три тисячі внутрішньо переміщених осіб зупинилися у Ладижинській ТГ. Когось прихистили родичі, хтось винаймає житло. На жаль, є й ті, кому нема чим платити за орендоване помешкання. Проте громада знайшла для таких людей будівлі у селах.

Заозерне та Василівка навіть зробили у них ремонт. Облаштувати комфортне житло допомогли благодійні організації.

– Із перших днів повномасштабної війни у нас у пріоритеті допомога людям, які втратили домівки. Ми по-особливому піклуємося про тих, кому довелося тікати від війни і оселитися в тих громадах, де є наші потужності. Всіляко намагаємось допомогти цим людям, аби підтримати їхнє моральне і матеріальне становище, — каже Павло Мороз, директор напрямку КСВ компанії МХП. — Допомагаємо в різний спосіб: адресно, громадам, з власних коштів, спільно з колегами, друзями.

Цього разу ми вирішили об’єднати наші зусилля, аби всім вчергове довести, що спільно здолаємо всі труднощі і найзапеклішого ворога.

Так, Фонд «МХП — Громаді» спільно з іншими партнерами забезпечили переселенців у селах Заозерне та Василівка побутовою технікою.

– Подали заявку на отримання гранту від проєкту EU4CSOs Emergency Actions за фінансової підтримки Європейського Союзу, що реалізується БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне» і отримали грант. Тоді спільно започаткували та провели проєкт «Запрошуємо житии новим життям в центрі розміщення ВПО в с. Заозерне та с. Василівка Вінницької області». Там облаштували житло для 60 осіб, — розповіла Леся Турчинська, провідний фахівець із соціальних проєктів «МХА-Громаді». — Загальна вартість становила 408 740 грн.

За ці кошти нам вдалося закупити майже всю побутову техніку: холодильники, мікрохвильові печі, мультиварки, чайники, електроплити, пральні машини. Також придбали кухонне приладдя: каструлі, сковорідки, розробні дошки, посуд та столові прибори. Прагнули зробили все можливе, аби люди проживали у зручних умовах. Адже війна і так завдала їм чимало болю, відтак ми вирішили зігріти їх теплом та любов’ю, створити затишок та комфорт. Ми всі українці — дружні та непереможні!


Наталія Донцова-Газеренко з дітьми оселилася у такому облаштованому приміщенні.

Жінка вдячна за допомогу усім небайдужим:

– Ми безмежно вдячні усім, хто допоміг нам із житлом. Бо під час обстрілів вискочили з хати у чому були і приїхали сюди. Тут нам створили усі необхідні умови для повноцінного життя. Тепер ми маємо де жити, на чому спати. Кухня дуже гарна. Все: від ложки до мікрохвильовки. Це неймовірна допомога. Я навіть не вірила, що аж так можуть нам облаштувати побут. Ми всі безмежно вдячні, — каже жінка.

Публікація підготовлена в межах суб-гранту проєкту EU4CSOs Emergency Actions за фінансової підтримки Європейського Союзу, що реалізується «Мережа 100 відсотків життя Рівне». Її зміст є виключною відповідальністю суб-грантера проєкту EU4CSOs Emergency Actions Фонд «МХП-Громаді» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.