Це 14 машин за стандартами НАТО.

Президент Польщі Анджей Дуда під час візиту до Львова заявив, що Варшава ухвалила рішення передати Києву “роту танків” Leopard 2 в межах міжнародної коаліції.

Про це повідомляє PAP.

За словами Дуди, Польща ухвалила рішення про передачу Україні роти танків Leopard, але “в межах міжнародної коаліції”.

Він додав, що Варшава сформує міжнародну коаліцію з постачання Leopard 2 і сама запропонує перші танки цього типу в межах цієї коаліції.

Нагадаємо, що президент Литви Гітанас Науседа та президент Польщі Анджей Дуда без публічних анонсів прибули до України та вже зустрілися з президентом Володимиром Зеленським у Львові в межах “Люблінського трикутника”.

Україна особливо зацікавлена в отриманні танків Leopard, оскільки в Європі їх понад 2000 одиниць і вони перебувають на озброєнні 13 країн. Але для їхнього реекспорту потрібен дозвіл Берліна, а Німеччина занепокоєна небезпекою ескалації конфлікту.

Як зазначають експерти, Збройним силам України необхідний “бронетанковий кулак” для завдання нищівного удару по противнику на окремих напрямках, який складатиметься з танкової бригади у складі двох-трьох танкових батальйонів (116-180 танків), і такий “кулак” реально зібрати серед членів LeoBen (асоціація країн, які експлуатують танки Leopard 2 – ред.).

На думку колишнього заступника міністра національної оборони РП, такий “бронетанковий кулак” зібрати реально: для цього необхідна воля країн-членів LeoBen, які мають на озброєнні танки Leopard 2. Він зауважив, що до цієї групи входять, зокрема, Фінляндія, Швеція, Норвегія, Німеччина, Іспанія, Португалія, Греція.

Андрій Власенко