У 2015 році мешканці села Верболози Козятинського району написали скаргу Вінницькому і Барському митрополиту УПЦ Симеону на свого настоятеля сільської церкви Архістратига Михаїла о.Геннадія Чернова. У скарзі парафіяни просили вжити заходів до священика.

– Останньою краплею нашого терпіння було те, що він відмовився відправити панахиду за загиблим в АТО бійцем. Чи стала заява причиною заборони тепер?

Зі слів людей, батюшка у проповідях засуджує усю церковну верхівку Києва, Москви. Каже: «Ми відхрещуємося від тієї єресі, яка є у церкві. Найголовніше у наш час — зберегти православну віру». На думку о.Геннадія, ієрархи нехтують цим.

У своєрідних заявах священика, які один парафіянин із Києва виклав в Інтернеті, йдеться, що існуюча Рада церков — це вже порушення символу віри. «Є одна свята апостольська церква. Маємо вірити в це. Нам твердять про якийсь інший християнський світ. Ми з цим не згодні. Є православна віра, яку треба берегти. Глава Церкви — Христос. А наші архієреї підписують документи з Папою Римським, який, за словами католиків, намісник Христа на землі. Тим самим йдуть проти Христа», — вважає батюшка і радить подивитися в «Ютубі» «Молебен длиною в Вечность».

Указом правлячого архієрея, митрополита Вінницького і Барського Симеона від 9 січня 2018 року заборонено протоієрею Геннадію Чернову проводити богослужіння і носити наперсного хреста.

У прес-службі Вінницької єпархії зазначають, що підставою для заборони стало порушення священиком ряду правил церковного життя. Зокрема, 31 Правила святих Апостолів, Правила 13 та 14 Двократного Собору, що проявилося, зокрема, в невиконанні розпоряджень і Указів правлячого архієрея, відмові поминати Священноначалля Церкви за богослужіннями, нехтуванні соборними службами і відмовою причащатися разом з іншими священиками.

– Заборона священика у служінні — це крайній захід, на який керівництво єпархії вимушене йти, коли не бачить іншого способу, щоби, по-перше, дати зрозуміти самому священику, що він припускається серйозних помилок у своєму служінні і пастирській діяльності, — каже секретар Вінницької єпархії о.Владислав. — По-друге, застерегти тих вірян, які довіряють йому свої душі. Для них це знак, що їхній пастир може завести їх у розкол чи ще гірше — у єресь. Адже протоірей Геннадій у грудні 2017 року відправлений за штат і попереджений, а тепер заборонений за системний непослух своєму правлячому архієрею. З політичними поглядами о.Геннадія ця заборона не пов’язана. Йдеться суто про порушення церковних канонів.

Заборона у священнослужінні на протоієрея Геннадія накладена на один рік без права надання ним благословення і носіння наперсного хреста.

Своєї провини священик не визнає і продовжує служити, вважаючи проблему внутрішньоцерковною.

– Ще два роки тому ми з парафіянами зверталися у Вінницьку єпархію про порушення апостольських правил та символу віри ієрархами Церкви, починаючи від Патріарха Кирила, — каже о.Геннадій. — Ми засуджуємо дії Святійшого проти Церкви, а не як людини. Ми з парафіянами не виходимо із юрисдикції нашої Церкви, а відділяємося від єресі. Застосовуючи законне наше право згідно з 15 Правилом Константинопольського собору, названого Двократним, маємо право не поминати Священночалля, яке відступило від чистоти Православ’я. Найперше послушання повинне бути Господу, потім святим отцям, аж тоді правлячому архієрею, якщо його дії не протирічать першому і другому. А тут вийшло, що духовну проблему перевели на адміністративну: заборонили мені служити, так і не давши відповіді на звернення 139 парафіян нашого приходу.

Думки віруючих у Верболозах розійшлися. Батюшка каже, що після Водохреща освячував домівки парафіян, то вони дуже люб’язно його зустрічали і дякували як пастирю. Ті, котрі писали скаргу в 2015 році, просили вибачення і ходять у храм. А все накручується штучно. Ще минулого року благочинний хотів представити нового священика, але люди Верболозів не дозволили. Отець Геннадій каже, що погоджувався відспівувати воїна АТО, але родина загиблого хотіла, щоб панахиду служили у храмі Архістратига Михаїла, де він настоятелем, священики УПЦ Київського патріархату.

В єпархії повідомили, що з 1 лютого у Верболозах служитиме новий батюшка. Нинішні парафіяни проти.