Посол України в Туреччині Василь Боднар спростував поставки турецьких боєприпасів для ЗСУ. Український дипломат вважає, що повідомлення, поширені цими днями в ЗМІ, були частиною російської пропаганди.

Бо, насправді, Туреччина не постачала Україні касетні боєприпаси.Про це заявив Василь Боднар у коментарі інформагентству “Анадолу”. За його словами, твердження про такі поставки, що раніше з’явилися в ЗМІ, є плітками.

“Я цілком відкидаю ці твердження, які не мають нічого спільного з дійсністю. Ця новина створена в якості “психологічної зброї” з метою шкоди іміджу Туреччини”, – заявив Боднар.

Посол підкреслив, що міжнародне право забороняє використовувати касетні боєприпаси, а Україна дотримується міжнародних правил.

“Подібні твердження готуються спеціально, переслідуючи мету шкоди українсько-турецьким відносинам, а також формування негативного міжнародного іміджу України і Туреччини”, – заявив дипломат.

Конвенція про заборону касетних боєприпасів була ухвалена в 2008 році і вступила в силу в 2010-му. Конвенцію підписали більше 100 країн світу і майже всі європейські країни.

У той же час конвенцію не підписали США, Росія, Китай, Польща, Туреччина, Румунія і безліч інших країн. В тому числі Україна. Це означає, що ЗСУ можуть застосовувати касетні боєприпаси в тій мірі, в якій це не суперечить міжнародному гуманітарному праву – тобто не можна застосовувати такі боєприпаси там, де вони можуть завдати шкоди мирному населенню.

Нагадаємо, що 11 січня 2023 року ЗМІ повідомили, ніби Туреччина деякий час тому почала поставки касетних боєприпасів в Україну. Це не відповідає дійсності. Хоча, в ході російського вторгнення підтверджені численні факти застосування касетних боєприпасів з порушенням гуманітарного права з боку агресора.

Сергій Бойчук