Як повідомляє Інститут вивчення війни, війська РФ, імовірно, витіснили українські сили із західної околиці міста. Українські військові більше не підтримують організовану оборону в Соледарі.

Російські окупанти, ймовірно, контролюють весь Соледар. Однак захоплення міста не матиме важливого оперативного значення і навряд чи віщує неминуче оточення Бахмута. Така інформація подається у свіжому звіті американського Інституту вивчення війни.

За даними аналітиків, війська РФ, ймовірно, витіснили українські сили із західної околиці міста. Українські сили більше не підтримують організовану оборону в Соледарі.

У ISW зазначили, що Генштаб ЗСУ 12 січня в основному не повідомляв про те, що українські сили відбили російські атаки на Соледар в порівнянні зі зведеннями днем раніше.


Міноборони Росії не повідомляло про захоплення Соледара російськими військами, але офіційний представник Кремля Дмитро Пєсков привітав російські війська з успішними наступальними діями в населеному пункті.

"Всі наявні дані вказують на те, що українські сили більше не підтримують організовану оборону в Соледарі. Заява президента України Володимира Зеленського від 12 січня про те, що українські сили зберігають позиції в Соледарі, може мати на увазі оборонні позиції поруч, але не в Соледарі", - йдеться у звіті.

Російські джерела стверджували, що російські сили ведуть зачистку Соледара.

12 січня російські блогери розмістили кадри, на яких "вагнерівці" вільно гуляють Соледаром, і заявили, що вони відвідували населений пункт разом з російськими військами.

Вадим Снігур