Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш засудив ракетний удар Росії у житловий будинок у Дніпрі та назвав його черговим прикладом порушення законів війни.

Про це йдеться у заяві представника офісу генсека ООН Стефані Трембле.

Вона заявила, що атака на житловий будинок у Дніпрі є однією із найбільш смертоносних в Україні з початку російського вторгнення.

Координатор ООН з гуманітарних питань в Україні Деніз Браун закликала до належного розслідування воєнних злочинів та судового переслідування підозрюваних, додала прессекретар.

Хоча кількість загиблих внаслідок цього нападу наразі становить 40 загиблих і не менше 75 поранених, очікується, що ці цифри зростатимуть у міру продовження рятувальних операцій, зазначила вона.

Як відомо, міжнародні та українські експерти вже зафіксували майже 50000 воєнних злочинів рашистської армії проти мирних жителів України. За одинадцять місяців безпричинної жорстокої війни загинули сотні тичяч людей, зруйновано сотні міст та сіл, добивається енергетична інфраструктура, наноситься непоправна шкода довкіллю. Мільйони людей страждають від жорстокості окупантів. Вони втратили домівки і стали біженцями чи ВПО.

Тим часом, досі в Радбезі ООН незаконно залишається Російська федерація. Її брехливі наративи щодо військового вторгнення в незалежну сусідню державу вже стали очевидними. Але вона досі має право вето і блокує всі рішення щодо припинення агресії та виведення російських окупаційних військ з території України. Досі до місць утримання наших військовополонених не має доступу жодна міжнародна гуманітарна організація, і чомусь ООН не вважає це злочином.

Чомусь досі не названо Російську Федерацію країною спонсором тероризму і країною-терористкою. Невже “стурбованість” це всі механізми впливу на рашистських воєнних злочинців з боку такої поважної міжнародної безпекової структури, як Організація Об”єднаних Націй?

Вадим Снігур