Він назвав хвилю невдоволення в мережі організованою компанією.

Радник Офісу президента України Олексій Арестович назвав свою заяву про збиття російської ракети ППО в Дніпрі серйозною помилкою.

Скандал навколо висловлювання він прокоментував у розмові з російським правозахисником Марком Фейгіним на YouTube. За його словами, така хвиля засудження в мережі могла бути викликана сильною напругою в суспільстві, або організована мережею ботів.

“Це організована компанія. Яку вільно чи мимоволі підхопили люди, травмовані цією війною і цим злочином”, – сказав він, додавши, що це була інформаційна операція, проведена “опозицією разом з росіянами”.

Він приніс свої вибачення людям, яких поранили його слова. “Я сьогодні хочу реально вибачитися, реально принести вибачення родичам і близьким загиблих і постраждалих. Жителям Дніпра, які особисто переживають цю трагедію і які чули один вибух, знають, що ракета була одна. А також всім українцям і не українцям, яких мої слова теж зачепили”, – сказав Арестович.

Як ми уже повідомляли, 14 січня російські терористи завдали ракетного удару по українських містах, зокрема і по Дніпру. Ракета Х-22 зруйнувала цілий під’їзд житлової багатоповерхівки, в якій проживали понад 1,1 тис. осіб.

За кілька годин Олексій Арестович заявив, що цю ракету, нібито збила українська ППО. І після цього вона впала на будинок. У повітряних силах ЗСУ спростували його інформацію.

Тим часом, слова радника ОП підхопили російські пропагандисти. Це викликало бурхливу реакцію в соціальних мережах.

Пізніше Арестович сказав, що почув версію про збиття ракети від знайомого – колишнього бійця сил ППО з Дніпра. Він підкреслив, що це була лише версія.

Вже після цього Арестович видалив свій пост і написав, що “відкликає вибачення”. Він сказав, що під час ефіру двічі сказав слова “судячи з усього” і “ще розбиратися і розбиратися”.

16 січня стало відомо, що у Верховній Раді України збирають підписи, щоб звільнити Арестовича. Згодом він опублікував своє вибачення.

Зрештою, логіка нардепів зрозуміла. Якщо ти офіційна особа, і виступаєш від імені держави, то подавай сто разів перевірену і достовірну інформацію. Адже російські пропагандисти тільки й чекають нагоди вчергове звинуватити ЗСУ в тому, що “бомблять себе самі”.

А здогадки та суб”єктивні оціночні судження в такий напружений момент можуть дозволяти собі приватні особи, які не мають абсолютно ніякого відношення до органів влади.

Нагадаємо, що на ранок 17 січня з-під завалів будинку в Дніпрі, куди влучила російська ракета Х22, рятувальники дістали вже більше півсотні людей. На жаль, 41 мешканця не вдалось врятувати. Серед них троє дітей. 79 людей отримали поранення.

Рятувальники припускають що під завалами залишається ще 29 постраждалих. Шансів на їхній порятунок майже немає. Але роботи не припиняються ні на мить. На місці трагедії працює більше 500 рятувальників та волонтерів.

Сьогодні стало відомо про заяву Арестовича: “Написав заяву про звільнення з посади. Хочу показати приклад цивілізованої поведінки: принципова помилка, значить, у відставку”.

Сергій Бойчук