Враховуючи, що тут, так склалось історично, жило чимало євреїв, як і у Хмельницькому, інших містах Поділля, частина з яких емігрувала до США, Німеччини та Ізраїлю, зараз там розігрується карта антисемітизму.

Тобто, що Україну, її народ не потрібно підтримувати, бо ті, хто відстоює її незалежність і бореться проти росіян, закликають «бити жидів». Отже, вони є нацистами…

Для аргументів поширюють фото начебто учнів Вінницької школи №2, які одяглись в футболки із написами «Бий жидів, рятуй Україну». Це фото нам надіслали наші читачі із США, емігранти, які давно виїхали з України. Вони підтримують Україну, але їх хвилює, чи це правда. Бо ж начебто фото реальне. і вказується конкретна школа м. Вінниці.

Ці невідомі юнаки сфотографовані начебто на тлі прапорів політсил «Свобода» та УДАР, інших партій. Тому ми звернулись за роз’ясненням до Олексія Фурмана, очільника ВО «Свобода» у Він­ницькій області.

– Це дешевий і грубо виконаний фейк. Це змонтоване фото вже десь 10 років гуляє в інтернет-мережі. Раніше його запускали, щоб в Україні дискредитувати партії справжніх патріотів. Щоб вибори виграли проросійські партії.

Ви лише подумайте, як ми могли допустити такі явища на мітингах, за які несли відповідальність, коли відомо, що в українському законодавстві передбачена кримінальна відповідальність за розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Тим більше, там сказано про учнів школи №2, яка довгий час була російською…

Авторитетно заявляю: це грубий і підступний монтаж. Закликаю усіх не вірити цьому фейку


Випускники Вінницького ліцею №2 не впізнали серед молодиків на фото своїх друзів, однокласників.

– Я випускник 2022 року, знаю не лише усіх своїх однокласників, але й з паралельних класів дівчат і хлопців. Але нікого знайомого на поширених у соцмережах фотках не впізнав. Це не наші випускники. Це фейк. Наша школа завжди називалася гуманітарною гімназією, лише цьогоріч перейменували в ліцей. І тут виховують учнів так, що ніхто і ніколи не пішов би на подібні заходи, — каже Влад Поліщук, цьогорічний випускник.

В адміністрації ліцею повідомили, що на їхню електронну адресу також скидали ці фотографії, але вони ніякого відношення до закладу не мають.

– Нам на школу слали теж цю інформацію. Але серед цих людей немає наших учнів. І такого ніколи не могло й бути! — запевнили в адміністрації.

Людмила ПОЛІЩУК
Тетяна КВАСЮК