Як ми уже повідомляли, уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець розповів, що Росія досі не допускає Червоний Хрест до українських полонених.

Зокрема, держслужбовець написав у Телеграм: “МКЧХ досі не має доступу до військовополонених та цивільних заручників.

Однією з тем для обговорення з Омбудсманом Російської Федерації Тетяною Москальковою була тематика Міжнародного Комітету Червоного Хреста, зокрема, недопуску їхніх представників до військовополонених та цивільних заручників, яких утримує російська сторона”.

Також Лубінець повідомив, що запропонував Москальковій провести онлайн-зустріч, де будуть присутні два омбудсмени та керівники постійних моніторингових місій МКЧХ, як з Росії, так і з України.

Український уповноважений вважає, що ця зустріч потрібна для обговорення проблеми допуску і знаходження шляхів її вирішення, щоб представники моніторингових місій могли отримати доступ до українців на окупованих територіях.

Лубінець також повідомив, що його пропозицію прийняли, але він ще чекає на погодження.

Водночас, 17 січня російська омбудсманка Тетяна Москалькова раптово заявила, що не обговорювала з українським представником обмін полоненими. Також Росія відмовилась надавати списки депортованих з України дітей, які прагнуть повернутися додому.

Як відомо, у січні уповноважені з України і Росії зустрілися в Анкарі. На зустрічі також був присутній омбудсмен Туреччини. За його словами, зустріч почалася із нападок Москалькової, яка звинуватила Україну у розгортанні війні, хоча 24 лютого російська армія вторглася в Україну.

Також вона заявляла, що Україна і РФ могли б домовитися, але “Україну зіпсував захід”. Турецький омбудсмен Сереф Малкок заявив, що йому довелося втрутитися і зупинити її.

Він також повідомив, що Україна і Росія працюють над великим обміном, в якому загалом може взяти участь 1000 людей. За його словами, український омбудсмен передав російській стороні список із 800 осіб, а Москалькова передала Лубінцю список із 200 осіб. Очевидно, в таких спосіб російська омбусменка намагається взагалі зірвати переговорний процес.

Хоча, Малкок додав, що сторони обговорювали створення “гуманітарного коридору” у Стамбулі для будь-якого обміну.

Сергій Бойчук