І публікує відео військовополонених ЗСУ.

Антона Шевцова вінничани пам’ятають з 2016 року. Тоді його призначили начальником управління Нацполіції у Вінницькій області. Але на новій посаді він пробув три тижні.

Ми повідомляли про ті події, коли активісти «Автомайдану», журналісти та небайдужі вінничани влаштували акцію протесту перед главком і вимагали відставки та арешту Шевцова за його проросійські погляди. Як повідомляла тоді керівниця ГО «Автомайдан Вінниччина» Таїса Гайда, у травні 2014 року Шевцов брав участь у «параді перемоги» в Севастополі, на якому також був присутній Володимир Путін. Цьому підтвердження — сюжет телеканалу «Росія 1».

Цей кадр викрив
справжню сутність
ексначальника
вінницької поліції

Російський журналіст у репортажі розказував, що підтримати «ро­сійський Крим прийшли цілими сім’ями». У камеру потрапила сім’я Антона Шевцова. Він у георгіївських стрічках веде під руку ветерана. Сам Шевцов нічого поганого у цьому не бачив, навпаки, заявляв, що пишається Червоною армією.

Після розголосу та палаючих шин біля управління поліції СБУ відкрила кримінальне провадження за державну зраду. В Службі безпеки заявили про контакти Шевцова з представниками Федеральної служби безпеки росії на території окупованого Криму, повідомили Антону Шевцову про підозру.


14 березня 2016 року у Нацполіції України оприлюднили наказ про відсторонення з посади Антона Шевцова. Далі повідомлялося, що ексначальник поліції Вінниччини намагався втекти в росію, та його затримали працівники СБУ. Але Вінницький міський суд не зміг обрати Шевцову запобіжний захід, не вклався у 72 години. А у травні 2016 року прокуратура Вінницької області закрила кримінальне провадження за відсутністю складу злочину...

У січні 2017 року Шевцов почав судитися за повернення на посаду начальника поліції Вінниччини. Позивався й до активістів «Автомайдану» та журналістів. На засідання в Апеляційному суді автомайданівці привезли домовину з монетами та надписом «Тридцять срібняків для зрадника».

— Пан Шевцов вимагає компенсацію тисячу гривень моральної шкоди. Ось ми йому принесли – 30 срібняків для зрадника. Та його улюблений триколор і колорадські стрічки, які він так любить та з якими ходив на парад в окупованому Криму, – пояснювала Таїса Гайда.

Згодом скандальний колишній очільник вінницької обласної поліції дав у Києві інтерв’ю. Заявив, що його «прибрала місцева влада, тому що в нього з самого початку не заладилось з місцевими наглядачами». Врешті, Верховний Суд поновив на посаді екскерівника поліції Вінниччини Антона Шевцова і зобов’язав сплатити компенсацію за «вимушений прогул». Але позивач уже був у Криму.

Саме з Севастополя Шевцов і записав новорічне привітання, яке поширив через свій телеграм-канал. У ньому він вихваляє «донецько-луганську армію». Але розчарований, що в рейтингу армій світу не згадують про армії «трактористов и шахтеров».

Досі вітає «колег» з Днем міліції. Особливо захоплюється беркутівцями. А на роковини Майдану опублікував вірш, присвячений «друзьям — бойцам отряда «Беркут» севастополь­ской милиции».

Ось лише декілька цитат, від яких кров у жилах закипає:

«А мы стояли на Майдане, по нам стреляли россияне... Потом мы шли по Институтской, дыша свободой проститутской. А рогули бельем исподнем там падали Небесной сотней...» Далі про референдум в Криму. І як «без крови в утреннем тумане мы все же стали россияне. А рогули все там остались, в Донбасс ракетами бросались»...

Як вам заяви начальника поліції? До речі, часів Порошенка, а не Зеленського. І люди тодішнього президента, зокрема С. Березенко, особисто його лобіювали. А нардеп від БПП із Літина Іван Мельничук вже у Вінниці його захищав.

Від початку повномасштабної війни Шевцов почав цікавитися військовополоненими ЗСУ, публікує відео з ними. Пише, що ці відео для нього знімають «ребята в учреждениях по исполнению наказаний».

А от російських військовополонених він знайти не може. Так і пише: «Уважаемые родственники военнослужащих рф и лднр, к огромному сожалению, не имею возможности вам помочь найти в плену украинских ВС ваших солдат». Хоча дуже їх жаліє, звинувачує українських захисників, що «знущаються» над російськими військовими...

Своїм підписникам Шевцов обіцяє створити центр допомоги родичам українських військовополонених в рф. Але сумнівається, що влада буде співпрацювати з його організацією. Сподіваємося, спецслужби дадуть гідну оцінку його діяльності.

Каріна МАЄВСЬКА