Ось як він коментує це унікальне надбання:

ЗБІР КОШТІВ ЗАКРИТО, за неповних 1,5 години ми це зробили!  Моя щиросердна подяка усім, хто долучився!

Збереження, а особливо поповнення фондів музейної установи – штука вкрай непублічна і складна, тим паче під час війни.

Мені запропонували викупити комплект предметів, які належали співробітнику дипломатичної місії Української Народної Республіки в Італії Сергію Пащенку та його дружині Розалії Вассер – членкині Українського Червоного Хреста за кордоном. Комплект унікальний: він містить більше 50-ти окремих позицій, серед яких їх особисті паспорти, довідки, фотографії, візитки, сертифікати, марки тощо.

Вартість комплексу складає 20 500 гривень.


На жаль, пропозиція продажу має свій термін – кілька днів. І тому Музей Вінниці у такі стислі строки при всьому бажанні не встиг би офіційно придбати ці речі через музейну фондово-закупівельну комісію.

І тому я вийшов із закликом:

- Ми можемо придбати їх разом.

Якщо оперативно зберемо суму – усі без виключення предмети потраплять до фондів Музею Вінниці, стануть надбанням громади і частиною Музейного фонду України.

Я вкрай рідко звертаюсь з такими проханнями і розумію, що нині нашої найбільшої підтримки потребують Сили оборони України для боротьби з російським агресором. Але було б вкрай сумно, якщо такі потенційні екпонати будуть втрачені для загального доступу та подальшого вивчення.

І ми разом це зробили.

Як прекрасно, що ми нарешті пишемо власну українську історію.

Андрій Власенко