Служба безпеки України затримала псевдомінера, який днями здійснив анонімне повідомлення про мінування офісного центру у Вінниці.

Правоохоронці та профільні служби одразу обстежили приміщення офісного центру та прилеглу до нього територію, евакуювали з установи працівників та відвідувачів. За результатами перевірки небезпечних предметів не виявлено.

У результаті комплексних оперативних заходів правоохоронці швидко встановили так званого «мінера». Ним виявився 23-річний місцевий мешканець, працівник цього ж центру.

За даними слідства, зловмисник заздалегідь готувався до вчинення злочину, придбав для цього мобільний телефон та намагався забезпечити собі алібі.

Псевдомінера затримано та повідомлено про підозру за завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками. Судом обрано міру запобіжного заходу у виді цілодобового домашнього арешту.

Спецслужба перевіряє зловмисника на предмет можливої співпраці з країною-агресором, оскільки за інформацією СБУ, до поширення хвилі псевдомінувань можуть бути причетні ворожі спецслужби.

Служба безпеки України нагадує, ще незалежно від мотивів телефонних «терористів» їхні дії кваліфікуються згідно зі статтею 259 Кримінального кодексу України. Відповідно до цієї статті хибне повідомлення про мінування будь-яких об’єктів власності карається позбавленням волі на строк від двох до шести років. За повторне вчинення або якщо об’єктами завідомо неправдивого повідомлення стали критично важливі об’єкти інфраструктури або будівлі чи споруди, що забезпечують діяльність органів державної влади, або заклади охорони здоров’я, або заклади освіти або якщо воно спричинило тяжкі наслідки – зловмисника може бути засуджено від чотирьох до восьми років.