“Попит на ліки, що повністю відшкодовуються державою, був настільки високим, що у виробників не вистачало потужностей, і пацієнти були змушені обирати ті препарати, за які треба було доплачувати”.

– У цілому перебоїв у забезпеченні доступними ліками у Вінниці не було і на сьогоднішній день немає, – наголосила Світлана Швидюк, головний спеціаліст департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА. – Потужна мережа із 364-х аптечних закладів у нашій області (з позначкою  «Доступні ліки»)  забезпечує близько 925 тис. пацієнтів, що страждають на серцево-судинні захворювання, 48 тис. хворих на цукровий діабет 2-го типу та 10 тис.  – на  бронхіальну астму. З 1 квітня 2017 року, впродовж дії зазначеної програми, у Вінницькій області  використано 28,1 млн грн. у вигляді державної цільової субвенції.

– Що зміниться для пацієнтів, які користуються доступними ліками,  у 2018-му?

– Кабмін 27.12.17 ухвалив  деякі зміни, насамперед, це доповнення програми ще двома діючими речовинами для лікування серцево-судинних захворювань та діабету 2 типу — Лозартан та Глібенкламід, – відзначила Світлана Швидюк. – А ще постанова Кабміну полегшує бюрократичні та технічні аспекти програми. Цьогоріч буде введено електронну звітність для аптек і закладів охорони здоров’я та надано можливість реалізувати залишки медпрепаратів за цінами попереднього періоду протягом 30 днів. На  доступні ліки у цьому році  для  Вінницької області передбачено набагато більше коштів – 40,9 млн грн.

– Як отримати безкоштовні ліки?

– Треба звернутись  до сімейного лікаря, який по формі випише рецепт із зазначенням діючої речовини. А потім отримати обрані ліки у аптеці, що бере участь у програмі.

Від автора. Втім, наші читачі телефонують, що у кінці грудня і в січні програма «Доступні ліки» не працювала у багатьох районних аптеках Вінниччини. МОЗ України повідомляє, що в подальшому  планується розширення переліку захворювань, лікування яких буде проводитись за програмою “Доступні ліки”. Зокрема, у міністерстві вже обговорювалось включення у програму хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, депресивних станів та здоров’я матері і дитини під час вагітності у першому триместрі.