Страшна трагедія в Броварах чимось нагадує авіакатастрофу польського урядового літака під Смоленськом. Тоді загинули перші особи держави, що летіли в Росію на вшанування пам’яті загиблих польських військових. По-суті, розслідування триває ще й досі. І на переконання польської сторони це була диверсія російських спецслужб.

Однак, висновки з тієї трощі, на жаль, зробили не всі.

Природньо, що після усвідомлення наслідків трагедії, першим запитанням, яке виникло в українців було: “А чому все керівництво МВС летіло одним гвинтокрилом?”

На нього спробувала дати відповідь речниця Нацполіції на брифінгу для журналістів. Мовляв, загиблі у катастрофі під Броварами міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, його перший заступник Євгеній Єнін та державний секретар МВС Юрій Лубкович перебували в одному гвинтокрилі, бо намагалися якомога швидше прибути на місце призначення.

“Вони вирушали у відрядження, поспішали і хотіли якомога швидше прибути на місце, щоб скоригувати у подальшому роботу міністерства якомога краще і ефективніше, у тому числі, і задля переможних ситуацій на фронті”, – заявила речниця Нацполіції Мар’яна Рева.

Вона заявила, що після катастрофи були зроблені висновки, і надалі робота буде коригуватися з урахуванням усіх трагічних ситуацій. Представниця МВС зазначила, що у неї немає інформації про наявність протоколу пересування у цих випадках.

За її словами, гвинтокрил прямував у одну з прифронтових областей.

Гвинтокрил направлявся у відрядження в одну з прифронтових областей. Часто і керівництво МВС, і керівництво Нацполіції вирушає у відрядження в гарячі точки для того, аби на власні очі побачити ситуацію на фронті, аби побачити, наскільки забезпечені підрозділи системи МВС, які перебувають у гарячих точках, всім необхідним. Тому часто вирушали, щоб потім ефективніше приймати управлінські рішення“, – розповіла речник Нацполіції.

Зрозуміло, що це штатна робота посадовців міністерства. Вони мають контролювати, координувати, забезпечувати. Але, навряд чи вони мають при цьому забувати про безпеку та наражати критично важливе в умовах війни відомство на одночасну втрату всього керівництва.

Президент України вже зазначив, що це дуже важка втрата. Колеги по роботі вважають, що таких досвідчених та відповідальних і патріотичних керівників МВС замінити буде не просто. Розслідувачі авіатрощі ще зроблять висновки про причину трагедії. Хоча, де-які досвідчені експерти вважають, що це була диверсія російськиї спецслужб. І надзвичайно боляче, що мимоволі їй підіграли, сідаючи в один вертоліт.

Прикро, що висновки у нас чомусь робляться після катастрофи. Сподіваюсь, в РНБО знайдуть той протокол пересування в таких випадках. А, якщо його немає, то негайно розроблять і доведуть до всіх керівників державних органів. Іде війна, ворог підступний, і країна має бути готова до будь-яких викликів.

Сергій Бойчук