Розвиватиме атомну і “зелену” енергетику.

Про це повідомив заступник міністра енергетики України з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков, який в онлайн-форматі взяв участь у панелі “Енергетична інфраструктура України: від руйнування до стійкості”, що пройшла в рамках Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

Демченков зазначив, що Енергетична стратегія України передбачає суттєві перетворення українського енергетичного сектору:

“Розширення ролі атомної та зеленої енергетики та децентралізована енергетична система. Ці пріоритети в основі нашої оновленої Енергетичної стратегії на найближчі десятиліття”.

Заступник міністра наголосив, що роль вугілля значно знизиться після 2032 року, а до 2040 року Україна планує повністю відмовитися від його використання у процесі вироблення електроенергії. Поступова відмова від вугілля відбуватиметься паралельно з будівництвом нових сонячних та вітрових генерацій, а також ТЕЦ, що працюватимуть на біопаливі.

“Очікується, що частка відновлюваних джерел енергії в енергетичному балансі досягне 25% у 2032 році та подвоїться до 2050 року”, – зазначив він.

Демченков також підкреслив, що до 2032 року Україна планує побудувати два нових атомних блоки та запустити пілотні проекти малих модульних реакторів. Він звернувся до учасників форуму із закликом інвестувати в проекти енергетичного переходу України, наголосивши, що це інвестиції в посилення енергетичної безпеки Європи.

Вадим Снігур