Сьогоднішній день визначний в історії України. 22 січня був проголошений Акт Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Україна відзначає День Соборності.

Акт Злуки став історичним об’єднанням українських земель в одній державі.
Він, нарешті, увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України – Східної та Західної.

Як відомо, 24 серпня 1991 року позачергова сесія Верховної Ради УРСР ухвалила Акт проголошення незалежності України. Його підтримали українці на Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991-го. Але історики обгрунтовано відзначають, що 24 серпня відбулося відновлення державної незалежності України. Вперше у XX столітті її проголосила Українська Центральна Рада 22 січня 1918 року IV Універсалом. А за рік, 22 січня 1919-го, на Софійському майдані в Києві відбулося об’єднання в одну державу Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки.

Однак, через невдачу Української революції 1917–1921 років державність зберегти не вдалося. Тому у XX столітті українці змушені були продовжувати боротьбу за неї, аж до відновлення незалежності в 1991-му.

Відтак, сьогодні ми згадуємо дві рівнозначні за вагомістю події української історії: проголошення незалежності Української Народної Республіки й Акт Злуки українських земель. Ці історичні факти у своїх імперських наративах кремлівський режим і його диктатор, воєнний злочинець Путін, перебріхують, аби виправдати свою агресію. Рашистська пропаганда замовчує, що 105 років тому Українська Народна Республіка проголосила незалежність і боролася за право бути самостійною, незалежною, вільною, суверенною державою українського народу. І ми обов”язково проведемо історичний лікнеп із зомбопатріотами, яким вбили в голови темник, що буцімто Української держави не існувало, і що її вигадали більшовики на чолі з Лєніном.

Сьогодні ми, як ніколи, єдині. На фронті проти окупанта в одих шанцях стоять і східняки, і західняки. Відсіч руському окупаційному міру дають україномовні та російськомовні українці. І дуже добре розуміють одне одного: імперія зла знову хоче розграбувати і зробити нашу країну руїною. Знову нищить цвіт української нації, прагнучи стерти з лиця землі нашу державу.

Українці вже знають ціну соборності та незалежності. Вона дуже висока. Тому сьогодні, так само актуально пам”ятати слова одного з фундаторів держави Симона Петлюри. Політик говорив, що нам не так страшні російські воші, як українські гниди. Це вони крадуть в армії, крадуть гуманітарку, привласнюють народні гроші, землю, майно. Це вони присмокталися до якихось фондів та ГО і піаряться для наступних виборів, щоб знову всіх обдурити і влізти у владні крісла, аби красти далі.

На жаль, ці гниди так вже глибоко в”їлися в заболене тіло України, що позбавлення цієї корости теж буде дуже болючим. Але це справжній другий фронт. І тут ворог ще підступніший. Він рядиться під свого, хоча таємно підігрує окупанту. Але і на цьому фронті нам теж треба перемогти. Інакше якась гнида при владі знищуватиме армію та патріотів, торгуватиме законом… І де гарантія, що, пробравшись до вищих посадових щаблів, вона знову не підпише якусь таємну “переяславську угоду” зі смертельним ворогом?

Скроплене кров”ю майбутнє України – незалежна цивілізована європеська демократична держава. Її національна ідея – соціальна справедливість. Її кредо – закон один для всіх. Країна, в якій наші діти та онуки будуть мати рівні можливості і будуть вільними у своєму виборі. Де старість буде гідно пошанована державою, і кожна людина реально матиме всі права, гарантовані Конституцією.

Заради такої соборної і незалежної України зараз гинуть тисячі наших геройських захисників. Заради такої європейської держави сьогодні страждають мільйони українців, які не здаються, допомагають армії, і свято вірять у Перемогу.

З Днем Соборності, шановні українці!
Разом переможемо на всіх фронтах!

З повагою, “33-ій Канал”