Нарешті в “Слузі народу” згадали про “активні весняні посадки”

Я собі намагаюся уявити з якими очима наші чиновники з міноборони після цього закупівельного скандалу знову поїдуть на Рамштайн просити для ЗСУ зброю та боєприпаси. Я відчуваю стан тих тисяч українських жінок, які, часто без світла, щодня печуть, ліплять та консервують продукти для наших захисників на передову. Я тільки не можу уявити, що собі думають ці покидьки з військового відомства, які відмивають на закупах продуктів для наших бійців мільярди гривень. І ще важче уявити, хто кришує цих спритних менеджерів у камуфляжі.

Не буду цитувати всіх закупівельних цін на продукти для підрозділів Збройних Сил України, назву тільки дві позиції: за одне яйце –  17 гривень, а за кілограм картоплі по 22 гривні. Це, виходить значно дорожче, ніж , навіть, в столичних супермаркетах. І це при такому опті.. А контракт на суму понад 13 мільярдів гривень оборонне відомство уклало з товариством з обмеженою відповідальністю «Актив компані». Ця фірма має статутний капітал у сумі тисяча гривень. У 2021 році податкова служба анулювала у «Актив компані» свідоцтво платника ПДВ через відсутність поставок і ненадання декларацій.

Грудневу угоду з «Актив компані» від імені міністерства підписав директор департаменту держзакупівель Міністерства оборони Богдан Хмельницький.

Суспільство просто вибухнуло після цих повідомлень. І виходить, що це ще не все? Бо, як заявила заступник голови комітету ВР з нацбезпеки, оборони та розвідки Мар”яна Безугла, такі націнки робилися не лише на закупах продуктів. Це як? І на формі гріли руки, і на термобілизні, і на засобах особистого захисту? А може ще й на танках, гарматах ракетах? Як вам, шановні волонтери, такий поворот? Як вам, шановні батьки, які власним коштом екіпірують своїх синів перед відправкою на фронт?

Голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія вже заявив, що корумпованих чиновників чекає відповідальність: “Мабуть, цієї весни точно саджати будемо активно. Не виходить по-людськи, буде за законами воєнного часу. “Не на часі” вже не працює. Деякі люди втратили розум і мародерять без страху і докорів совісті”. Він зазначив, що це стосується і нещодавніх закупівель генераторів, і свіжих скандалів у Міністерстві оборони.

Каже, що з 24 лютого влада “офіційними і не офіційними каналами” постійно закликала чиновників усіх рівнів сфокусуватися на війні, допомозі постраждалим, зменшенні бюрократії і перестати займатися сумнівними справами.

Певно, аж занадто делікатно натякали чиновникам-мародерам, бо вони успішно продовжують займатися сумнівними справами в особливо великих розмірах. І відверто насміхаються над “зеленими весняними посадками, які “активно тривають уже четвертий рік”. Але переважно на біг-бордаг та сіті-лайтах. Чому ж “деякі люди” продовжують красти, і нічого не бояться?  Зрештою, це ж стосується не лише столичних чиновників. Так само корупціонери крадуть і на місцях.

Словом, подивимось, чи цей тиждень буде часом відповідних рішень. Адже у Міністерстві оборони України зазначили, що інформація щодо закупівель послуг харчування, які набули поширення в публічному просторі, “розповсюджуються з ознаками навмисних маніпуляцій та вводять в оману”.

“Міністр оборони Олексій Резніков вчора особисто звернувся до голови комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександра Завітневича з проханням невідкладно провести засідання комітету та заслухати вичерпну інформацію щодо порядку, обставин та результатів закупівлі послуги харчування військовослужбовців на 2023 рік за участі представників НАБУ та ДБР”, – заявили у Міноборони.

Відомство готує матеріали до Служби безпеки України з метою проведення розслідування щодо “поширення заздалегідь неправдивих відомостей, які завдають шкоди інтересам оборони в особливий період”. Крім того в Міноборони запевнили, що сповідують принцип нульової толерантності до корупції. І гарантували: “Щодо епізодів, які набувають суспільного резонансу, незалежно від змісту та характеру подання інформації, проводиться службова перевірка.

Стосовно процесу та результатів закупівель послуги харчування так само буде проведено внутрішню перевірку. У випадку виявлення порушень в діяльності посадових осіб Міноборони вони нестимуть відповідальність згідно закону”.

Хоча, гучні заяви про “відповідальність чиновників згідно закону”, останнім часом викликають у більшості українців лише сміх. Всі ці хороводи та “начебтокримінальні” каруселі навколо голів судів, прокурорів, нардепів, та інших посадових осіб викликають зараз одну реакцію: лише бійці ЗСУ зможуть вимести з нашого українського дому все це кримінальне сміття. І з новими “закупівельними одкровеннями” їх мотивація сильнішає. До речі, про те, “за яйці по 17 будемо відривати яйця” нам сказав боєць з Вінниці, який на пару днів приїхав з передової. Він пообіцяв, що знайдуть кожного казнокрада.

Чекаємо на рішення комітету Верховної Ради України.

Анатолій Жучинський , Заслужений журналіст України