Я собі намагаюся уявити, з якими очима наші чиновники з Міноборони після цього закупівельного скандалу знову поїдуть на «Рамштайн» просити для ЗСУ зброю та боєприпаси.

Відчуваю стан тих тисяч українських жінок, які, часто без світла, щодня печуть, ліплять та консервують продукти для наших захисників на передову. Я тільки не можу уявити, що собі думають ці покидьки з військового відомства, які відмивають на закупах продуктів для наших бійців мільярди гривень. І ще важче уявити, хто кришує цих спритних менеджерів у камуфляжі.

Не буду цитувати всіх закупівельних цін на продукти для підрозділів Збройних сил України, назву тільки дві позиції: за одне яйце — 17 гривень, а за кілограм картоплі – 22 гривні. Це виходить значно дорожче, ніж навіть у столичних супермаркетах. І це при такому опті. А контракт на суму понад 13 мільярдів гривень оборонне відомство уклало з товариством з обмеженою відповідальністю «Актив компані». Ця фірма має статутний капітал у сумі тисяча гривень. У 2021 році податкова служба анулювала у «Актив компані» свідоцтво платника ПДВ через відсутність поставок і ненадання декларацій.

Грудневу угоду з «Актив компані» від імені міністерства підписав директор департаменту держзакупівель Міністерства оборони Богдан Хмельницький. Про це першими повідомили колеги з «Дзеркала тижня».

Суспільство просто вибухнуло після цих повідомлень. І виходить, що це ще не все? Бо, як заявила заступник голови Комітету ВР з нацбезпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла, такі націнки робилися не лише на закупах продуктів. Це як? І на формі гріли руки, і на термобілизні, і на засобах особистого захисту? А може, ще й на танках, гарматах, ракетах? Як вам, шановні волонтери, такий поворот? Як вам, шановні батьки, які власним коштом екіпірують своїх синів перед відправкою на фронт?

Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія вже заявив, що корумпованих чиновників чекає відповідальність: «Мабуть, цієї весни точно саджати будемо активно. Не виходить по-людськи – буде за законами воєнного часу. «Не на часі» вже не працює. Деякі люди втратили розум і мародерять без страху і докорів совісті». Він зазначив, що це стосується і нещодавніх закупівель генераторів, і свіжих скандалів у Міністерстві оборони.

Каже, що з 24 лютого влада «офіційними і неофіційними каналами» постійно закликала чиновників усіх рівнів сфокусуватися на війні, допомозі постраждалим, зменшенні бюрократії і перестати займатися сумнівними справами.

Певно, аж занадто делікатно натякали чиновникам-мародерам, бо вони успішно продовжують займатися сумнівними справами в особливо великих розмірах. І відверто насміхаються над «зеленими весняними посадками», які «активно тривають уже четвертий рік». Але переважно на біг-бордах та сіті-лайтах. Чому ж «деякі люди» продовжують красти і нічого не бояться? Зрештою, це ж стосується не лише столичних чиновників. Так само корупціонери крадуть і на місцях.

Словом, подивимось, чи цей тиждень буде часом відповідних рішень. Адже у Міністерстві оборони України зазначили, що інформація щодо закупівель послуг харчування, які набули поширення в публічному просторі, «розповсюджуються з ознаками навмисних маніпуляцій та вводять в оману».

«Міністр оборони Олексій Резніков особисто звернувся до голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександра Завітневича з проханням невідкладно провести засідання комітету та заслухати вичерпну інформацію щодо порядку, обставин та результатів закупівлі послуги харчування військовослужбовців на 2023 рік за участі представників НАБУ та ДБР», — заявили у Міноборони.

Відомство готує матеріали до Служби безпеки України з метою проведення розслідування щодо «поширення заздалегідь неправдивих відомостей, які завдають шкоди інтересам оборони в особливий період». До «Дзеркало тижня», яке цю інформацію поширило. Крім того, в Міноборони запевнили, що сповідують принцип нульової толерантності до корупції. І гарантували: «Щодо епізодів, які набувають суспільного резонансу, незалежно від змісту та характеру подання інформації, проводиться службова перевірка».

За словами міністра, непорозуміння виникло через те, що порівнювали неспівставні речі — ціни за банку чи пляшку фасованої продукції з ціною за кілограм, ціни за літр з ціною за кілограм, вага нетто і брутто та інше.

Ціни на яйця у 17 грн за штуку, які викликали чи не най­більший резонанс, Резніков назвав «звичайною технічною помилкою, яку зробив постачальник», — мовляв, він вказував ціну за вагу яєць, а не за штуки. Але, за словами Резнікова, і ця ціна відповідає ринковій.

Бо, відповідно до нормативів, кілограм яєць — це близько двох десятків штук в залежності від гатунку яйця. Ціна вказувалася 170 гривень за кілограм яєць, тобто близько 85 гривень за десяток.

Ми передивилися в Інтернеті пропозиції по реалізації курячих яєць. У всіх подається ціна за штуку. На вагу пропонують лише яєчний порошок. Втім, може, хтось десь і продає яйця на вагу. Але ми цього не знаємо.

Стосовно процесу та результатів закупівель послуги харчування так само буде проведено внутрішню перевірку. У випадку виявлення порушень в діяльності посадових осіб Міноборони вони нестимуть відповідальність згідно з законом.

Хоча гучні заяви про «відпо­відальність чиновників згідно з законом» останнім часом викликають у більшості українців лише сміх. Всі ці хороводи та «начебто кримінальні» каруселі навколо голів судів, прокурорів, нардепів, та інших посадових осіб викликають зараз одну реакцію: лише бійці ЗСУ зможуть вимести з нашого українського дому все це кримінальне сміття. І з новими «закупівельними одкровеннями» їх мотивація сильнішає. До речі, про те, що «за яйце по 17 будемо відривати яйця», нам сказав боєць з Вінниці, який на кілька днів приїхав з передової. Він пообіцяв, що знайдуть кожного казнокрада.

В одній повчальній історії яйце уже зіграло свою фатальну роль. Дуже хочеться, аби ця історія не повторилася. Бо в результаті може постраждати не якийсь казковий персонаж, а ціла суверенна країна.

У понеділок відбулося засі-дання Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки, на якому заслухали керівництво Міністерства оборони України та представників НАБУ, ДБР, СБУ.

Нардепи передивилися контракти на закупівлю продуктів, заслухали міністра оборони. Представники НАБУ розповіли, що по цьому питанню відкрито кримінальне провадження. І відкрито воно, до речі, ще до оприлюднення інформації у ЗМІ. А ДБР та СБУ розповіли, що по ряду процесів закупівель та постачання харчування теж тривають розслідування.

Хоча знову включилося потужне лобі із риторикою «має місце певне перекручування та пересмикування фактів в інформації, яка була опублікована в ЗМІ». І «там не все так, як видавалося». Та «відповіді отримані, наскільки вони переконливі – будемо для себе ще з’ясовувати». Але вже зараз деякі відповіді особисто для мене викликали ще більше запитань.

Для чого вигадувати таку складну для суспільства схему закупів цих продуктів? Адже дядько, який зарізав свиню і разом із сусідами накрутив сто банок м’ясних консервів, так само завіз їх на фронт для солдатів. Чітко і зрозуміло. Що означає «технічна помилка» такого «потужного і досвідченого» постачальника»? «Яєчна помилка», яка під час війни збурила сус­пільство і дискредитує перед партнерами таке поважне відомство – це вже привід для того, щоб розірвати з ним будь-які подальші стосунки.

І якось непереконливо сприймається методика закупівлі цих злощасних яєць на кілограми. Можливо, з точки зору військової тактики та стратегії в цьому є якийсь сенс. Наприклад, заплутати ворога, але для чого тоді залучати таке світило науки для методологічного визначення реальної ціни одного «поштучного» курячого яйця?

І ще насторожує спроба перекласти відповідальність на журналістів, які виконують свій громадянський обов’язок. Мовляв, через них можемо втратити довіру. Вибачайте, панове, якщо навіть частково у вас там щось таке було, то до чого тут журналісти? Трохи перебільшили суму відкату?

Ми таке вже переживали з «кремлівськими руками» за попереднього президента, коли стали «шатунами» через розхитування корупційних схем. І, як з’ясувалося, суспільству такі заяви якогось «симпатичного злодюжки» в стилі «Тримай злодія, чи сам дурак» вже не подобаються.

Іде війна. Оборонне відомство має працювати як швейцарський годинник. Жодних «технічних помилок», максимальний контроль над інтендантською службою, яка, на жаль, нехай навіть «частково», але страждає на синдром «совєтського прапорщика».

І навряд чи строга засекреченість в ситуації, коли за 30 років певна кручена публіка вже звикла до дармових грошей, це вирішення проблеми. Вона якраз і спонукає до корупційних дій. І це пройшли всі армії світу під час великих воєн. Тому й запровадили громадський контроль за використанням військового бюджету.

До речі, після цього засідання нардепи планують ініціювати законопроєкт про часткове відкриття інформації про закупівлю в умовах військового стану. Звісно, якщо факти про закупи для армії будуть доступні громадськості, то який буде смисл їх «перекручувати» чи «пересмикувати». Бо рано, чи пізно журналісти все одно знайдуть і курку, і яйце.

Анатолій Жучинський,
Заслужений журналіст України

@_irishka1983_🤣♬ Love You So - The King Khan & BBQ Show

@ikhovalko #торгашка #яйця#цінаяйця #ірунялюблюжиття ♬ оригінальний звук - Ірина Ховалко

@genanester1 #МОУ #лозівський #зеленський #корупціявукраїні ♬ оригинальный звук - Геннадій Прищепчук