Завдяки залишкам російських резервів, у путінського режиму ще залишився значний запас міцності. Росія зможе продовжувати війну з Україною близько трьох років, якщо не трапиться драматичного скорочення нафтових її доходів.

Так оцінюють поточну ситуацію аналітики агентства Bloomberg і одного з найбільших інвестбанків світу — Citibank, проаналізувавши наявний рівень доходів і витрат і змоделювавши різні сценарії розвитку санкційного тиску.

При цьому були проаналізовані обсяги російських резервів, які Москва може направити на погашення дефіциту бюджету.

Зазначається, що у Росії залишився значний запас міцності, багато в чому завдяки залишкам російських резервів, номінованих в китайських юанях, — ця частина не потрапила під західні санкції і як і раніше доступна для російської влади.


Аналітики Bloomberg прогнозують, що збереження поточного статус-кво, тобто продажу російської нафти за ціною в районі $50 за барель, дозволить російській владі відносно безболісно для країни продовжувати військові дії протягом трьох років, покриваючи дефіцит бюджету з наявних джерел.

Разом з тим Citibank дає трохи жорсткіший прогноз — 2,5 роки щодо безболісного життя для російського бюджету і, відповідно, держави.

При цьому видання визнає, що їх прогноз не враховує інші можливості російської влади фінансувати дефіцит бюджету. Йдеться про нові податки на російський бізнес, включаючи разові виплати на користь бюджету, а також можливості Мінфіну позичати гроші на внутрішньому ринку.

Сергій Бойчук