Щоб віддати фрагменти тіл рідним якомога швидше, доводилось працювати цілодобово… Вінницький генерал — ексначальник слідства СБУ висловив думку причин аварії. Президент заявив, що це не нещасний випадок…

Ця трагедія стала трагедією для всієї України — загинуло керівництво МВС, увесь екіпаж вертольота, мама з дитиною, які прийшли у садочок… Всього 14 людей… З них 2-є подолян-хмельничан.

Ранок 18 січня, як відомо, шокував новинами з Броварів. У житловому кварталі на дитячих садок впав гвинтокрил… Під час трагедії у садку перебували діти та співробітники ДНЗ. У масштабній пожежі заживо го­ріли люди… Як повідомляли очевидці, вертоліт летів у тумані дуже низько над будинками. Одні кажуть, що бачили палаючий гелікоптер ще у повітрі, як він маневрував над будинками, обираючи менший для посадки. А інші свідчать, що вертоліт зачепився за дитсадок, впав і загорівся…

Міланка з мамою Оленою загинули у дитсадку

У ДСНС повідомили, що вертоліт ДСНС ЕС -225 найчастіше використовувся посадовцями, бо міг транспортувати достатньо велику кількість людей. Основне розслідування проводить Служба безпеки України.

21 січня прощалися із загиблими на борту гелікоптера: а це троє членів екіпажу, міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, перший заступник міністра Євгеній Єнін, державний секретар МВС Юрій Лубкович, заступник керівника патронатної служби Тетяна Шутяк, двоє охорон­ців міністра – Михайло Павлушко та Андрій Маринченко і фотограф Микола Анацький. Серед членів екі­пажу – Олександр Василенко, Костянтин Коваленко, Іван Касьянов.

Є. Єнін, Ю. Лубкович, Д. Монастирський, Т. Шутяк

Одразу двоє хмельничан загинуло в цій авіакатастрофі. Як відомо, Денис Монастирський – хмельничанин. У Хмельницькому університеті управління та права ім. Л. Юзькова, де у 2005 — 2016 років викладав Денис Монастирський, була оголошена жалоба.

Ось яким запам’ятали Дениса Монастирського хмельничани:

Загиблий міністр внутрішніх справ Денис Монастирський з відзнакою закінчив Хмельницький університет управління та права. Згодом аспірантуру Інституту держави і права та захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук, наукові інтереси — теорія держави та права.

Викладач Хмельницького уні­верситету управління та права Дмитро Виговський навчався в аспірантурі з Денисом Монастирським та проживав разом в гуртожитку.

– Він цікавився індійською філософією. Хто намагався читати Рабіндраната Тагора чи інших філософів, навіть того ж Махатму Ґанді — розуміє, наскільки складно сприйняти. Йому це дуже подобалось.


Із Хмельницького як соратник Голови Верховної Ради Стефанчука переїхав до Києва. Був у першій двадцятці нардепів зі «Слуги народу». Верховною Радою був рекомендований на посаду міністра.

Дениса Монастирського добре па­м’ятають й у Вінниці. Він приїжджав сюди після ракетного обстрілу 14 липня. З перших годин звітував вінничанам про розслідування, давав брифінги на місці падіння «Калібрів» біля Будинку офіцерів та «Ювілейного». Особисто відвідував постраждалих у лікарні.

Денис Монастирський в день ракетного обстрілу

В авіакатастрофі у Броварах загинула й хмельничанка Тетяна Шутяк, яка була помічницею глави МВС. Вона була заступницею керівника патронатної служби МВС. 24 січня дівчині мало виповнитися 27 років.

У рідному селі Соколівка жалоба за Тетяною Шутяк.

– Її загибель стала для нас жахливою несподіванкою, бо ж лише днями приїжджала на різдвяні свята в Соколівку до батьків. Таня закінчила школу з золотою медаллю, тоді з відзнакою – юридичну академію. Після академії потрапила на стажування у Верховну Раду і залишилася там працювати, була помічником народного депутата Дениса Монастирського. А тоді, коли його призначили міністром, то пішла працювати з ним в МВС. Її мама працює у нас в школі вчителькою початкових класів, бабуся теж була вчителькою, ді­дусь колись був директором на­шої школи, — зі сльозами в голосі розповідає перша вчителька загиблої Тетяни Шутяк Валентина Ткачук.

Рештки гелікоптера згоріли дотла

Вінничанин, ексначальник Головного слід­чого управління Служби безпеки України Василь Вовк,  коментуючи трагедію, наголосив, що потрібно детально вивчити дві підверсії – умисне вбивство та терористичний акт.

Виконувачем обов’язків міністра призначено керівника Нацполіції України Ігоря Клименка. Він має великий досвід і достатню кваліфікацію, а в середній ланці залишилось ще достатньо професіональних співробітників, щоб утримувати ситуацію під контролем.

Начальником Нацполіції на місце Ігоря Клименка призначено Івана Вигівського. До цього він працював начальником Головного управління Нацполіції у м. Києві.

Багато хто переконаний, що Денис Монастирський передрік собі таку долю у першому інтерв’ю після призначення — що це буде найважчим випробуванням його життя...

Людмила Поліщук
Тетяна Квасюк