Відомо, що у холодну пору року квашена капуста є відмінним джерелом вітамінів А, В, С. Також квашена капуста містить пектин, кальцій, калій, магній та цинк. Усі ці сполуки позитивно впливають на наш організм, нормалізуючи обмін речовин та забезпечуючи безперебійну роботу всіх органів.

Заквасити капусту в домашніх умовах дуже легко. Найкраще для квашення підходить капуста пізніх сортів. На літрову банку знадобиться 1 кг капусти. Ви можете заквасити більше капусти, але притримуйтесь таких пропорцій.

  • Капуста – 1 кг
  • Морква – 100 гр.
  • Сіль (кам’яна, не йодована) – 25 гр. (1 ст. ложка без гірки)
  • Перець гіркий червоний – чверть великого стручка.
  • Запашний перець горошком – 2-3 шт.
  • Лавровий лист – 1-2 шт.

Верхніх листки капусти можна зняти, якщо вони підсохли. Шаткувати краще мілко. Якщо немає шатківниці, то нарізаємо її ножем, щоб були смужки шириною 3-4 міліметри. На крупній тертушці натираємо моркву.


У глибокій ємності все перемішуємо і злегка переминаємо капусту руками. Так вона швидше пустить сік.

Сіль треба брати нейодовану, грубу кухонну.

Укладаємо капусту у високу емаліровану чи керамічну посудину. Кожен шар капусти потрібно утрамбовувати рукою. У ємність має входити банка з водою в якості гніта.

Не дивуйтесь, коли звідти виходитиме газ, який буде виділятися у процесі бродіння. Капуста випустить сік. На третій чи четвертий день почне випускати бульбашки. Тепер її треба перекласти в миску і виставити на кілька годин в прохолодне місце, щоб вийшла "гіркота". Тобто, всі неприємні запахи.

Після цього розкладаємо проквашену капусту по банках та зариваємо пластмасовими кришкамо. Зберігаємо у холоді. На свій смак можете замість моркви використати корінь селери, і додати столову ложку насіння кропу підчас шаткування.

А, взагалі рецептів заквашування капусти у власному соку є багато. Наприклад, з червоним буряком та насінням коріандру. Ви можете поділитися своїм. Пишіть у постах, ми охоче опублікуємо ваші рецепти.

Вадим Снігур