22 січня в обласній раді з цього приводу відбулось засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання комунальної власності та приватизації, де не всі депутати були «за» бібліотечну оптимізацію через «ліквідацію».

Мова йде «про зміни в організації діяльності обласних бібліотек»… Зокрема передбачено приєднання обласної наукової медичної бібліотеки до обласної універсальної наукової бібліотеки імені Тімірязєва… А в приміщення медбібліотеки на Толстого має переїхати із Соборної обласна «дитячка» імені Франка! Адже саме Вінницьку обласну бібліотеку для дітей імені Івана Франка та обласну бібліотеку для юнацтва пропонується об’єднати в єдину – Вінницьку обласну бібліотеку для дітей та юнацтва імені Івана Франка… Для цього «франківців» виселяють із історичних 700 метрів на Соборній в 300-метрове приміщення «медиків» на Толстого та поєднують із «юннатами», що навпроти.

Документом також пропонується вилучити в обласної наукової медичної бібліотеки з постійного користування земельні ділянки площею 0,0643 га та 0,0766 га, з оперативного управління майно, в тому числі будівлю за адресою: м.Вінниця, вул. Л.Толстого, будинок 11, книжковий фонд, та передати їх комунальному закладу «Вінницька обласна бібліотека для дітей та юнацтва ім. І.Я.Франка» у постійне користування і закріпити на праві оперативного управління.

Штатну чисельність «Тімірязєвки» планується затвердити у кількості 135 штатних одиниць, а обласної бібліотеки для дітей та юнацтва – 72 штатні одиниці.

Цікаво, що всі три обласні бібліотеки фактично ліквідують із припиненням статусу юридичних осіб…

– Я не голосуватиму «за» цей проект, бо в думаючих депутатів досі багато запитань. По-перше, це багатотисячні фонди медичної та дитячої бібліотек, — зазначив депутат облради від «Батьківщини» Владислав Рой. – Адже під видом переїзду та передачі фондів на райони цілком можливі махінації та зловживання, перш за все, із цінною та старовинною професійною медичною літературою. І тут своє слово мають сказати фахівці… Так само не зрозуміло, яка кількість книг бібліотеки Франка на сьогодні є сучасною, актуальною та україномовною… Мова йде про приміщення в центрі, про посади і виживання!

Водночас у колективах трьох бібліотек, які потрапляють під «ліквідацію» та оптимізацію», вирують неабиякі пристрасті…

– Коли нам представляли відомого «кадра» — депутата, якого зіслали до нас із держслужби, то він заявив, що знайде бібліотеці нове приміщення і ми ахнемо від нього. Ми вже ахнули! — розповіли працівники бібліотеки імені Франка. – Адже раніше у нас на Соборній було 1000 кв. метрів площі… Нам їх весь час урізали, і нині дійшло до 700… А там, куди нас переселяють, площі всього 300 метрів, і кутки з пліснявою затерли терміновим ремонтом. І в цих холодних кімнатах на Толстого мають читати книги діти з усієї Вінниці, а бібліотекарі надавати якісні послуги?! Як на нас – це просто ліквідація 100-річної бібліотеки в центрі міста, щоб забрати привабливе приміщення…

Ще гірші настрої серед працівників медичної бібліотеки, яку фактично приєднують до «Тімірязєвки» та розсіюють фонди районами області.

Остаточне рішення по 3-х обласних бібліотеках має ухвалити сесія обласної ради.