Ситуація у світі навколо COVID-19 залишається нестабільною. З’являються нові види і підвиди хвороби. Останнім часом епідеміологи звертають увагу на розповсюдження нового штаму під назвою ХВВ.1.5, який вперше був виявлений у Сполучених Штатах Америки в жовтні 2022 року. За інформацією МОЗ, перший випадок зараження новим підвидом штаму «Omicron» XBB.1.5, або «Кракен» наразі зафіксований в Україні.

Про це повідомили в ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Випадок був зафіксований у Сумській області у людини, яка не пройшла курс вакцинації проти коронавірусу.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, XBB.1.5 не має специфічних мутацій, які б могли робити його більш небезпечним, ніж інші субваріанти. Однак, порівняно з попередніми штамами, XBB.1.5 найбільш ефективно ухиляється від імунної відповіді людини та здатний викликати серйозні захворювання у людей похилого віку та людей з ослабленим імунітетом.

Так само як і у випадку з попередніми штамами коронавірусу, хворі на нову мутацію заразні за один-два дні до появи симптомів і протягом тижня після цього, однак симптоми після контакту із хворим можуть проявитись лише через 5 днів.

Симптоми захворювання на нові штами такі:

  • кашель,
  • закладеність носа,
  • біль у горлі,
  • втома.

Зважаючи на це рекомендуємо у випадку підозри на захворювання гострою респіраторною інфекцією, при перших ознаках хвороби, звертатись до сімейного лікаря для забору біологічного матеріалу з метою обстеження на COVID-19.

Ви також можете безпосередньо звернутись до ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», за адресою: м.Вінниця, вул.Малиновського, 11. Обстеження проводяться безкоштовно.

Будьте пильними! Ваше здоров’я значною мірою залежить від вас.

У випадку появи ознак захворювання терміново звертайтеся до сімейного лікаря. Не займайтеся самолікуваннням.

Василь Головко