Колишній ватажок донецьких бойовиків Ігор Гіркін (Стрєлков) відмовився брати участь у війні проти України у складі ПВК “Вагнер”.

Терорист Гіркін у Telegram зазначив, що в п’ятницю обговорював можливу зустріч, на якій могли б домовитися про його участь у війні у складі ПВК “Вагнера”, і навіть пообіцяв протягом двох діб “висунутися до Луганська для особистої бесіди”.

“Однак останній публічний виступ пана Пригожина, у якому пролунав потік найвідвертішої брехні на мою адресу, – повністю виключає можливість моєї участі в цій ПВК.  Наголошую, я не зможу служити під керівництвом людини, яка відкрито звинуватила мене у зраді Росії. Не кажучи вже про брудні образи, якими ці звинувачення супроводжувалися. Крапка”, – заявив Гіркін.


У поширеному в мережі зверненні до Гіркіна Пригожин звинувачує екс-ватажка бойовиків у тому, що той "здав Слов'янськ", "брав гроші в Ахметова" і "кинув пацанів", неодноразово його ображає та обіцяє кинути його в найгарячіше пекло, де той муситиме довести свою надійність, а також погрожує "посцяти на його обличчя", якщо той спробує втекти з поля бою.

Російський терорист, колишній так званий "міністр оборони ДНР" Ігор Гіркін (Стрєлков) повернувся з окупованих територій Донецької області в РФ і заявив:

Перебуваю в Москві. Спроба № 3 взяти безпосередню участь у бойових діях проти збройних сил шановних київських партнерів (їх тепер у зведеннях МО іменують якимись "бойовиками") не завершилася успіхом, хоча була дуже близька до того".

Деталі: За словами Гіркіна, наприкінці першої декади жовтня він прибув на територію ОРДО, з'явився в один із "військових комісаріатів" сепаратистів, де написав заяву з проханням про "добровільну мобілізацію до лав зс "ДНР".

Нібито був зарахований до складу "маршової роти N-ської мотострілецької бригади 1 корпусу нм "ДНР" для подальшого направлення в неназваний батальйон "N-ського стрілецького полку".

Отримав відповідне тимчасове посвідчення.

Далі Гіркін стверджує, що під час низки робочих поїздок кілька разів бував в окупованому Донецьку, в листопаді - в районі міста Сватове, де "трохи більше ніж 10 діб намагався здійснювати обов'язки нач.штабу батальйону".

За словами терориста, наприкінці листопада він із деяким здивуванням з'ясував, що не перебуває на посаді у своєму батальйоні, і взагалі жодним чином не значиться у штатах "N-ського полку".

Гіркін звинуватив так зване "командування" полку і батальйону в махінаціях.

Після ще деяких поневірянь він нібито здав видані йому автомат, пістолет, гранати і боєприпаси (батальйон не перебуває на фронті і навіть у прифронтовій зоні і невідомо, коли там опиниться і чи опиниться взагалі) і "відбув куди вважав за потрібне".

За його словами, пізно ввечері 5 грудня - повернувся в Москву.

Головне управління розвідки Міністерства оборони України гарантувало виплату $100 000 за передачу Ігоря Гіркіна (Стрєлкова) в український полон.

Нагадаємо: У справі про збиття авіалайнера MH17 Окружний суд Гааги визнав винним Ігоря Гіркіна, а також підлеглих йому бойовиків Сергія Дубинського та Леоніда Харченка. Суд заочно засудив до їх довічного ув’язнення та доручив забезпечити їхній арешт.

Передісторія:

Гіркін у 2014 році з групою бойовиків захопив державні будівлі в Слов'янську. Після чого в районі Слов'янська була розстріляна група підрозділу СБУ "Альфа". Військові дії також почалися в цей період.

Після повного оточення силами АТО Слов'янська в ніч на 5 липня 2014 року Гіркін з бойовиками утік до Донецька.

Пізніше Гіркін звинувачував помічника президента РФ Владислава Суркова в тому, що йому довелося скласти з себе повноваження "міністра оборони" неіснуючої "ДНР" і відправитися до РФ.