“Ця заборона може негативно вплинути на ситуацію з жіночим лідерством у радах. Жінки-депутатки можуть відмовлятися від мандатів, щоб мати можливість в умовах війни вивезти дітей за кордон у будь-який момент”, – наголосив депутат від «Слуги народу» Віталій Безгін.

Він пропонує скасувати заборону від 27 січня жінкам – депутаткам місцевих рад виїздити за кордон.

23 січня Рада національної безпеки та оборони вирішила, що на час воєнного стану держслужбовці можуть виїжджати за межі України виключно у службові відрядження. Це сталося після того, як заступник генпрокурора Олексій Симоненко їздив у відпустку в Іспанію, і перед тим, як українці обурилися поїздкою нардепа Миколи Тищенка в Азію.

Заборона мала стосуватися не лише членів Кабміну та нардепів, а й “суддів КСУ, суддів, прокурорів, керівників інших державних органів та їх заступників, а також керівників структурних підрозділів держорганів, працівників, заброньованих на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування”.

27 січня Кабінет міністрів схвалив постанову, яка забороняє виїзд чиновників за кордон без поважних причин на час війни. У переліку є і: “депутати місцевих рад, а також керівники структурних підрозділів державних органів та органів місцевого самоврядування і працівники, які заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування”.

Уряд також передбачив низку винятків для перетину кордону представниками влади. Зокрема, виїзд дозволяється жінкам або батькам-одинакам для відвідування дітей за кордоном у виняткових випадках за наявності підтверджуючих документів; для лікування за кордоном; у разі смерті членів сімей за кордоном.