Якщо у вас вік 50 та вище, погіршення зору, викривлення рівних ліній, «стрибаючі» літери при читанні, потреба у яскравішому освітленні, розмиті чи темні плями в полі зору, порушення кольоросприйняття – можливо, у вас –  макулярна дегенерація сітківки.

Що це таке?

Вікова макулодистрофія (ВМД) – це хронічне прогресуюче захворювання очей  у людей віком понад 50 років, яке викликає зміни в сітківці у вигляді незворотної втрати зору. Пізня діагностика або неправильне лікування призводять до інвалідизації населення.

За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я, до 2025 р. ВМД охопить 25% всього населення Землі.

Як захистити очі від руйнівних наслідків старіння?

Поради від лікаря-офтальмолога Наталії Василівни Григораш:

1. Щорічний огляд очей та вимірювання внутрішньоочного тиску – необхідна частина ваших медичних обстежень. На сьогодні існує достатня кількість методів діагностики та лікування, які при своєчасному комплексному застосуванні дозволять зберегти пацієнтам центральний зір.

2. Самоконтроль за станом центрального зору за допомогою тесту Амслера або будь-якого тест-об’єкту (вікно в кімнаті, годинник на стіні, кахель на кухні та ін.). При виникненні або посиленні викривлень або темних плям пацієнт має негайно звернутись до лікаря для обстеження, навіть якщо не прийшов час планового обстеження.

3. Раціон харчування. При цьому в меню рекомендується додати максимальну кількість свіжих фруктів і овочів. Регулярно вживати капусту і шпинат, зелені соєві боби, зелені листові овочі та овочі жовтого кольору (морква, гарбуз, солодка картопля), волоські горіхи, рибу із сімейства лососевих та оселедцевих, оскільки до їхнього складу входить максимальна кількість цінних вітамінів і мінералів, які надають позитивний вплив на стан очей.

4. Прийом комплексу Оптікс Форте, який містить лютеїн, зеаксантин, вітаміни – антиоксиданти та Омега-3 кислоти. Це збалансований комплекс для лікування та профілактики вікових захворювань очей, має позитивний вплив на судини очей за рахунок Омега-3 кислот. Застосовується для дорослих та дітей від 12 років. Спосіб застосування: по 1 капсулі 1-2 рази на день.

5. Носіння сонцезахисних окулярів, захищають від ультрафіолетового випромінювання, допомагає уповільнити розвиток катаракти і захистити сітківку від пошкоджень.

6. Відмова від паління. Життя без паління – це зниження ризику виникнення катаракти і ВМД.

Де ви зможете знайти більше інформації: Військово-медичний клінічний центр Центрального регіону. Клініка щелепно-лицьової хірургії. Офтальмологічне відділення. Лікар-офтальмолог, працівник Збройних сил України Наталія Василівна Григораш, тел.: (096)904-58-62.