Це – ізраїльська система самозахисту і рукопашного бою, яка застосовується в їхній армії і офіційно там з’явилась у 1948 році. Це – інструмент для вирішення конфлікту тут і зараз. І нині такі заняття дуже популярні серед людей, бо більшість себе захищеними не вважають.

– Колись у Києві я потрапила у дуже неприємну ситуацію. На мене, 20-річну дівчину, напав чоловік з ножем. Хотів забрати телефон, я пручалась. У результаті невідомий порізав руку. І ще тоді зіштовхнулась із проблемою: коли на тебе нападають — не знаєш, що робити, як зберегти себе і не допустити біди. Вже вдома знайомий розповів, що збирає людей для занять кікбоксингом. І я займалась близько десяти років. Виступала на чемпіонатах України, Європи, світу… Маю багато медалей, – каже Олена. – Торік отримала «срібло» на європейських змаганнях. І це при тому, що я вже була мамою двох діток.

Рік тому товариш Олени поділився ідеєю створити для дівчат секцію, яка б могла допомогти постояти за себе. Надіслав  кілька відео із детальною інформацією та з реальними історіями.

– Після того я вирішила взяти участь у семінарі в Дніпрі, де готували інструкторів із крав мага. З нами займався фахівець з Ізраїлю Гай Дар. У нього восьмий дан, який є в небагатьох у світі. Тому завдяки йому в Україні стали з’являтись секції. Такі є в Дніпрі, Полтаві, Павлограді, Миколаєві, Харкові та вже у Вінниці, – додає наша землячка-тренер. – Маю 8 вихованців різного віку. Це і дівчата, і хлопці. Своїм учням я пояснюю, що крав-мага це не спорт, а в першу чергу система самооборони. Вивчаємо прийоми проти зброї – ножiв, пістолетів.

На запитання, чи доводилось застосувати свої вміння із крав мага, Олена Сердюк усміхається: – Слава Богу, ще ні. Але в нас є такий принцип: застосування фізичної сили — це останнє, що можемо застосувати. Та й маю коханого чоловіка, який завжди заступиться за мене.  Невдовзі у Вінниці будуть проведені семінари із крав мага для дівчат. Всі контакти Олени у редакції.