Соціальні мережі наповнюються фото понівечених і знищених дерев. Натомість висаджувати нові дерева ніхто не поспішає. Стурбовані мешканці обривають редакційний телефон і пишуть листи у всі інстанції. Велика дендроінквізиція дійшла і до Старого міста, де біля лікарні спиляли майже всі дерева, і частково просто покалічили, залишивши стовбури. Кажуть, таким чином дерево омолоджується. Можливо, це й так, але невже естетичніше містянам бачити голі стовбури, ніж розкішні крони? Хто поговорив з громадою?

У 2017 році департамент житлового господарства Вінницької міської ради провів 2 тендери із закупівлі послуг по знесенню та обрізці дерев, видаленню пеньків на 6 331 932 грн. Таким чином Вінниця втратила 3477 куб. м зелених «легенів» міста. На 2018 рік вінничан чекає не менш інтенсивне «хірургічне» втручання: 4000 куб. м дерев та видалення 750 пеньків… Це 1465 дерев мають зрізати на майже 200 прибудинкових територіях Вінниці. Варто звернути увагу: якщо раніше дерева зрізали поштучно, то зараз кубометрами одразу, як товар.

Зеленбудівці і комунальники називають це «омолодженням» дерев або більш модним словом «топінг». Пошесть на такий, з дозволу сказати, “топінг” з Вінниці перекинулася на інші населені пункти Вінниччини. Хоча навряд чи когось такі милі обтічні вислови переконають, що деревам стане від цього краще. Більшість вінничан переконані – дерева знищують умисно. Єдине дерево, що достовірно не гине від топінгу – тополя. Решта видів, якщо не відразу, то за кілька років, загине, всохне. Дерева, які не переносять обрізання, гинуть відразу або в наступні рік-два: це такі породи, як клен, береза, біла тополя, ясен, каштан, дуб. Більш живучі породи – тополя пірамідальна, липа, акація, в’яз, верба – покриваються віником пагонів, викинутих із сплячих бруньок. У кого є приватний сад або дача, ніколи не обрізує дерева навесні, коли, сповнені бурхливого соку, їхні стовбури готуються затінити підсоння рясним молодим листям. Зеленбудівці ж пошкоджують дерева саме навесні, щойно дерева пустять сік. Мабуть, щоб показати, за що вони гроші отримують? Краще б натомість навесні саджали молоді дерева. І ще — варто нагадати комунальникам, що знищення дерев — справа незаконна і тягне за собою відповідальність. Тому коли ви побачите у дворі комунальників з пилами — не гайте часу, звертайтеся до правоохоронців.

Соломія КАЛЮЖКО