Ось що розповіла реактор та громадський активіст Ганна Давиденко:

Як ви знаєте – ми замахнулись на масштабний і довготривалий проєкт. Ми створюємо експозицію російського терору в Україні. Експозицію зробимо у Литві на базі Воєнного музею імені Вітовта Великого у Каунасі Vytauto Didžiojo karo muziejus.

Ми розуміємо, що це буде довго і непросто. Але ми його реалізуємо. Ми вже погодили з партнерами концепцію Saugus prieglobstis LT.

І зараз на етапі збору експонатів.

Цього тижня давала про це інтерв’ю литовському телебаченню. І розказувала, зокрема, і про цей експонат (на фото сіра залізна штука), як приклад того, що ми будемо передавати у музей.

Що це таке?

Це не просто шматок залізяки. Це – каркас касетної ракети реактивної системи залпового вогню БМ-30 «Смерч». Це – доказ, що росія застосовує заборонені міжнародними конвенціями боєприпаси. Це вціліла частина того, що на дикій швидкості принесла смерть та руйнування.

Це – боєприпас, який всередині мав багато суббоєприпасів. Вони розкинулись в повітрі на площу розміром з футбольне поле. Частина не вибухнула, а залишилась на землі і становить довготривалу небезпеку насамперед для цивільного населення.

Навіщо ми вирішили зробити цю експозицію?

Ми хочемо, щоб усі відвідувачі одного з найстаріших музеїв Литви (1921 р. заснування), тематичного музею, мали можливість на власні очі побачити, що творить держава-терорист у ХХІ сторіччі у Європі. Щоб увесь цивілізований світ не забував, що війна в Україні стосується усього цивілізованого світу.

І що допомога Україні сьогодні – це інвестиція у безпеку власних держав. Щоб частина коштів з вхідних квитків передавалась на допомогу ЗСУ.

Хочу подякувати бойовим бригадам, які долучилися до реалізації нашої ідеї.

Вже є чимало цікавого. Навіть таке, що  здивувало військових.

Ганна Давиденко
Соціальна перспектива