Рішенням Архирейського Синоду Українська греко-католицька церква з 1 вересня переходить на григоріанський календар для нерухомих свят. Відтепер церква святкуватиме Різдво 25 грудня.

Про це оголосив Блаженніший Святослав у прямому ефірі “Живого телебачення”.

Зміни церква оголосила в частині рухомих свят (дата яких змінюється кожного року відносно прийнятого календаря). Великдень залишається без змін.

За словами Блаженнішого Святослава, взявши до уваги прохання віруючих та провівши попередні консультації із духовенством та монашеством, в УГКЦ вирішили провести реформи Літургійного календаря, тобто змінити дати деяких свят.

Для тих парафій чи поодиноких громад, які відчувають себе ще не готовими до такого кроку, можуть залишити можливість літургійного життя за юліанським календарем на період до 2025 року.

“Починаючи з 1 вересня 2023 року ми переходимо на новий стиль, коли йдеться про святкування нерухомих свят. Часом його називаємо григоріанським календарем.

Потрібно зауважити, що літургійний календар має два цикли. Одні свята відзначаємо за сонячним календарем – це так звані нерухомі свята, які кожного року випадають в одну і ту саму календарну дату”, – повідомив Блаженніший Святослав.

З його слів, є інша група свят, які відзначають за місячним календарем. Це так звана Пасхалія. Тобто свята, які пов’язані з Пасхою – рухомі свята. Великдень завжди випадає в неділю, дата святкування змінюється. Це свято – рухоме.

“Рішення полягає в тому, що переходимо на новий стиль лише щодо нерухомих свят. Часами його називають Григоріанським стилем, але це не точно. Ми вирішили залишити Пасхалію, тобто другий цикл свят такою, як є сьогодні”, – додає священнослужитель.

Православна церква України у травні збереться на архієрейський собор, де розглядатимуть питання про загальну календарну реформу.

Джерело: заступник голови управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ, митрополит Білоцерківський Євстратій (Зоря) у Facebook

Пряма мова: “До 1 вересня, коли починається новий церковний рік, час ще є. На мою думку, як одного з членів Архієрейського Собору, є всі аргументи та підстави прийняти позитивне рішення, одночасно забезпечивши можливість громадам, які цього бажають, зберегти попередню календарну традицію”.

Євстратій пояснив, що подібні реформи в минулому викликали проблеми там, де їх впроваджували “в одну мить”, “згори”, без підготовки та без можливості альтернативи для тих, хто не готовий до сприйняття нового.

Митрополит нагадав, що Синод ПЦУ вже дозволив громадам, які бажають перейти на новий календар, зробити це за відповідною процедурою.