Емоції людини, яка майже рік не бачила нормального харчування та умов у російських катівнях, зловив своїм об’єктивом вінницький журналіст та ексредактор інтернет-видання Андрій Качор.

Новина про те, що ще 116 військовополонених повернулися додому, сколихнула всіх в Україні. І вінничани шукали у списках звільнених своїх рідних захисників. Але поки про таких не відомо. Та радість переповнює за тих, хто вже, нарешті, на свободі. Перші емоції на рідній землі, перші дзвінки рідних, перше свіже яблуко зумів зафіксувати вінницький журналіст Андрій Качор. Раніше Андрій був редактором «Вежі». Тепер співпрацює з Координаційним штабом з поводження з вій­ськовополоненими.

Як вдалося зробити знімок, який став сенсаційним, Андрій описав так:

– Це фото вийшло випадково. Я думав зняти відео, але «промазав» кнопкою, і вийшло фото. Це Максим Колесников за кілька хвилин після звільнення з полону. Він бачить фрукт вперше майже за рік. Каже: «Аж боюсь куштувати». Все ж не побоявся, вкусив. За секунду сказав: «Це… офігенно. Це просто офігенно». Я бачив щасливих людей на волі. Щасливих від того, що можуть зателефонувати рідним. Побачити наш Прапор, чути українську мову. Вкусити українське яблуко! Щасливі ми всі були бачити їх на рідній землі.

Подумайте, як безмежно багато ми маємо, навіть, коли часто відсутня електрика. У порівнянні з тими, хто щодня жертвує або ризикує всім заради кожного з нас. Але впевнений, Україна продовжує щодня працювати, аби повернути з ворожого полону додому кожного українця, — впевнений Андрій.


Відомо, що герой на фото — Максим Колесников – колишній ресторатор родом із Донецька, пішов захищати Україну ще на початку російської агресії – у 2015 році. Тоді він почав у своєму ФБ вести щоденник добровольця. Там описував становлення ЗСУ, життя військових у побуті і під час активних бойових дій.

Нагадаємо, 3 лютого вдалося звільнити з полону ще 116 оборонців. До своїх родин повертаються 87 представників ЗСУ, 8 бійців тероборони, серед яких одна жінка, 7 нацгвардійців, 6 представників Нацполіції, 5 прикордонників, 2 військових моряків і представник ДСНС.

Людмила ПОЛІЩУК