Для масованого ракетного обстрілу України зранку 10 лютого Росія залучила три кораблі у Чорному морі та стратегічні бомбардувальники Ту-95.

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону новин повідомив:

“Противник почав атакувати Шахедами, промацуючи слабкі місця ППО. Крім Шахедів, також було випущено, за попередньою інформацією, 6 крилатих ракет Калібр, 5 із них було збито. Також збито 5 із 7 Шахедів.

Далі почалися атаки по всій України із літаків стратегічної авіації, із кораблів у Чорному морі. Були запущені крилаті ракети повітряного та морського базування.

Три кораблі було залучено: ракетний катер, фрегат та підводний човен. Також залучили 8 літаків стратегічної авіації Ту-95. Волгодонськ та район Каспія – традиційні місця запуску крилатих ракет”.


Ігнат прокоментував заяву головнокомандувача Валерія Залужного про дві російські крилаті ракети "Калібр", як перетнули кордон України з Молдовою та пролетіли у повітряному просторі Румунії.

За його словами, українські сили могли б застосувати озброєння для збиття на цих напрямках, однак була очевидна загроза, що уламки ракет могли потрапити на територію цих країн. Тому ракети на цих напрямках не збивались.

Пізніше Міноборони Румунії заявило, що російська ракета пролетіла за 35 км від кордону, тобто не перетинала повітряний простір Румунії.

рф здійснила 71 пуск крилатих ракет Х-101, Х-555, «Калібр», повідомляють Повітряні Сили України.

Силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних Сил та інших складових Сил оборони України знищено 61 крилату ракету ворога та 5 дронів-камікадзе «Shahed-136/131».

Унаслідок нічних та денних обстрілів РФ постраждало чотири ТЕС "ДТЕК Енерго", через атаку двоє працівників станцій отримали поранення.

Андрій Власенко