Йшлося про те, що заступник голови військово-лікарської комісії Медичних сил ЗСУ отримав пі­дозру. Бо за 5 тисяч доларів запропонував призовнику сприяння у виготовленні «антимобілізаційних» медичних та вій­ськових докумен­тів. Під час обшуків за місцем роботи та проживання підозрюваного правоохоронці виявили великі суми готівкових коштів. Схоже, що така послуга для ухилянтів високопосадовим військовим медиком надавалася не один раз.

Отже, керівництво Центральної військово-лікарської комісії викрито на одержанні коштів за видачу документів про непридатність до військової служби. Про це повідомила пресслужба Офісу Генпрокурора.

Залишається лише здогадуватись, скільки ж таких липових документів видано іншими комісіями та центрами комплектації?

І знову, як голос волаючого в пустелі, лунає заява голови фракції «Слуга народу» Давида Арахамії. Нардеп в телеграм-каналі зокрема заявляє, що звіль­нені від мобілізації за висновком ВЛК громадяни мають пройти повторне обстеження.

За його словами, під таку категорію осіб підпадають ті, хто отримав звільнення від мобілізації за останні 6 місяців.

«Закликаю правоохоронні органи переглянути рішення Комісії за останні 6 місяців, щоб не дати хабарникам і тим, хто їм платив, досягнути своїх цілей», – написав Арахамія.

Звісно, таку заяву голова найбільшої фракції у ВР не міг не зробити на тлі скандалу з отриманням хабаря та системній корупції заступника начальника ЦВЛК. Тим більше, що у суспільства виникли питання щодо правдивості висновків, зроблених медкомісією.

Але є запитання і до шановного політика. А що робити з тими особами, які рішенням ВКЛ чи центрів комплектації отримали звільнення від мобілізації за перші шість місяців війни?

Особливо з тими, які на підставі цих куплених документів уже давно виїхали за кордон і там дуже успішно ухиляються від мобілізації?

Напевно, пан Арахамія має статистику звільнень від мобілізації? І складається враження, що вона достатньо масова, якщо нардеп пропонує повторно обстежити всіх і аж за 6 місяців.

Пригадується, що після «яєчного» скандалу Кабмін зобов’язав усіх українських виробників яєць запровадити нову, доволі складну систему маркування продукції. З поділом на додаткові категорії та визначенням цін при подальшій системі реалізації на вагу. Схоже, міноборонівське ноухау сподобалось всім міністрам. Хоча не виключено, що це банальне рятівне коло для своїх. Мовляв, хто ж тепер поставить під сумнів реалізацію в Україні яєць на вагу?

Чимось це перегукується із заявою шановного нардепа Арахамії. Перевірятимуться повторно лише звільнені від мобілізації за останні 6 місяців. Коротше, хто запізнився, той не встиг. Така собі лотерея, щоб не засвітити всю «системну корупцію» і знову не вразити світ сумою зрубаного на цій темі бабла?

Анатолій Жучинський