Збільшення темпів підвищення рівня моря може завдати шкоди глобальному миру та безпеці, а також вплинути на світову економіку та інфраструктуру.

Про це заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш. За його словами, низка громад та цілі країни можуть зникнути назавжди.

– Низка громад та цілі країни можуть зникнути назавжди. Ми стали б свідками масової втечі цілих народів у біблійному масштабі. І ми побачимо дедалі гострішу конкуренцію за прісну воду, землю та інші ресурси, – стверджує він.


За його словами, наразі Комісія міжнародного права оцінює правову ситуацію. У 2020 році Комітет ООН з прав людини постановив, що уряди незаконно повертають людей до країн, де їхньому життю може загрожувати кліматична криза.

Нова збірка даних Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО) показує, що рівень моря швидко підвищується, а глобальний океан нагрівається швидше за останнє століття, ніж будь-коли за останні 11 тис. років. Рівень моря підвищується, коли тепліша вода розширюється, а льодовики тануть.

Професор Петтері Таалас пояснив, що підвищення рівня моря створює ризики для економіки, засобів існування, населених пунктів, здоров’я, добробуту, продовольчої, водної безпеки, культурних цінностей у найближчій та довгостроковій перспективі.

Тим часом страшні війни продовжують підігрівати і так уже катастрофічне глобальне потепління. Зокрема, і безпричинна війна антигуманного кремлівського режиму путіна проти незалежної України.

Василь Головко