Вадим — досвідчений офіцер, який з 24 лютого минулого року брав участь у жорстоких боях з агресором, зокрема він із побратимами воював і за Київщину.

Він взяв на себе командування під­розділом мобілізованих. Під його керівництвом вдалося знищити понад 100 одиниць ворожої техніки тільки на київському напрямку. За це Вадима Москаленка нагороджено орденом «За муж­ність» ІІІ ступеня.

– На Київському напрямку в основному ми працювали по ворогу з САУ «Гвоздика». Якщо взяти автотрасу від Бучі до Макарова, де вся техніка агресора, яку вдалося там знищити, а це не менше ста одиниць, а у живій силі – то, напевно, нарахується цілий полк — це здобутки саме нашого підрозділу. Потім ми поступово ворога гнали до Білорусі.

– Що було для вас важливіше — нищити рашистську техніку чи їхній особовий склад?

— За статистикою, якщо знищено хоча б 30% підрозділу, то він вважається вже небоєздатним. А якщо знищити техніку, то підрозділу не буде на чому пересуватися і перевозити зброю. Тому лупили по колонах. Тоді дійсно артилерія вирішувала хід бою. Кожен військовий знає, що піт артилерії береже кров піхоти. Ми намагалися зберегти нашу піхоту, — розповідає Вадим Москаленко.

– Чим зараз артилерія українська відрізняється від ворожої арти?

– Ювелірністю роботи! На жаль, зараз на нашому озброєнні не вистачає боєприпасів великих калібрів. Тому кожна ціль максимально вираховується і максимально точно знищується. І наша піхота на передку це бачить і розраховує на нашу підтримку.

Росіяни влітку за добу могли випустити до 60 тисяч снарядів. У них така тактика — фатальне знищення, засівають територію максимальною щіль­ністю. Але, як показує практика, точ­ність набагато ефективніша. Це видно навіть по їхніх втратах.

Звичайно, нам хотілося працювати на поль­ських «Крабах». Вони набагато кращі, більш модернізовані, ніж наша «Гвоздика». Але якщо толковий командир, профе­сійний екіпаж, то будь-яка зброя буде ефективною.

— Зараз почали формувати бригаду наступу, саме такі, як ви — досвідчені гвардійці – й стануть кістяком цих бригад. Які якості потрібні, щоб стати пліч-о-пліч із вами?

— Моя війна почалася ще у 2015 році. Я тоді був командиром взводу у мінометній батареї Калинівського полку. Після того відбував службу виключно на артилерійських посадах. Їздив на навчання, вдосконалював техніку. А в 2019 році у нашій частині з’явилася «Гвоздики», і я почав вчитися ними працювати.

24 лютого був на посаді начальника штабу артилерії, організовував плани бою. Але масивність ворога набагато переважала на Київському напрямку, і нам потрібно було більше артбатарей. Я очолив одну із них. Забрав всіх мобі­лізованих до себе, навчав їх фактично в бойових умовах. Вже через тиждень ми вдало давали відсіч ворогу.

Перший бій на азарті, люди були вмотивовані, відчувалася підтримка місцевих. Пишаюся своїми побратимами! Наймолодшому було 18 років, найстаршому – майже 60. Підрозділ був дуже злагоджений. Хотіли вчитися і хотіли нищити ворога. На жаль, були втрати. Але ми один одного сильно підтримуємо. Зараз трохи тяжко, але ніхто не готовий від­сту­пати.

Ось саме така вмотивованість зараз потрібна новобранцям! Запевняю, для нас основним пріоритетом був і залишається особовий склад, життя і здоров’я наших хлопців. Залізо можна від­ремонтувати, нове отримати. А от люди, навчені військові — це найдорожче!

Після побаченого в Бучі, інших українських містах та селах, де знищувалося ци­вільне населення, бажання гнати і максимально нищити ворога лише зростає. Тому скільки буду жити — готовий ворога душити голими руками. Впевнений, що більшість українських чоловіків, які не втекли за кордон, які знають і бачили, якої біди тут наробили, хочуть того ж, що і я. Тому тільки військовим шляхом можемо відомстити і здобути перемогу.

Якщо ви безжалісні до ворога та вмотивовані боротися за Україну, тоді приєднуйтеся до бригади «Червона калина». Разом покажемо, як ворог тліє, — закликає Вадим Москаленко.

Людмила ПОЛІЩУК